Het gezin Okker. (Foto: GOlife-fotografie)
Het gezin Okker. (Foto: GOlife-fotografie)

Familie Okker gaat 'Netwerk van hoop' bouwen in Senegal

Algemeen 710 keer gelezen

DEN BOMMEL - De koffers zijn nog niet gepakt, maar de familie Okker uit Den Bommel hoopt binnen enkele maanden wel te vertrekken. Allereerst wordt Den Bommel ingeruild voor een voorstad van Parijs en over zo'n 10 maanden hopen ze zich te vestigen in het West-Afrikaanse Senegal. Grote veranderingen liggen er dus in het verschiet voor Jowan en Lieneke Okker-van Dis en hun drie kinderen Mozes, Phebe en Alef. Graag vertellen ze van hun plannen die ze als roeping van God ervaren.

Door Adri van der Laan

In de decembermaand van dit jaar hoopt de familie Okker het eiland te verlaten om gehoor te geven aan de roeping om "dienstbaar te zijn aan hun naasten in Afrika". Hun uiteindelijke standplaats zal Senegal zijn. In dit land, een voormalige Franse kolonie, is de voertaal Frans en daarom wordt er vanaf december een taalstudie gevolgd in de buurt van Parijs. Zij blijven daar tot in de zomer van 2019 om vervolgens in juli te vertrekken naar Dakar, de hoofdstad van Senegal.
Het is voor hen beiden een heel proces geweest voordat ze tot het besluit kwamen om naar Senegal te gaan. Het verlangen om te dienen in het buitenland was er al enige jaren. Toch zijn ze niet roekeloos ergens ingestapt. Ze bleven actief wachten totdat duidelijk zou zijn waar God hen zou kunnen gebruiken. In 2016 hebben ze als gezin een Bijbelschool in Zuid-Afrika gevolgd. Dit heeft hun roeping versterkt. Ze oriënteerden zich bij diverse zendingsorganisaties en kwamen in contact met CAMA Zending. Een organisatie die als doel heeft om onder elk volk een gemeente van Christus te verwezenlijken.
Verschillende sporen liepen dood totdat de missie in Senegal om de hoek kwam kijken. Aldaar is een internationaal team van de CAMA actief in diverse taakgebieden: de agrarische, medische en economische sector, het onderwijs en ondersteuning van de lokale kerk. Jowan past met zijn achtergrond als manager projecten in de olie- en gasindustrie goed in het team dat zich richt op de hoger-opgeleiden in Dakar door middel van een businesscentrum.

Trefpunt

Vorig jaar heeft Jowan een bezoek gebracht aan het CAMA-team in Dakar (Lieneke kon vanwege haar zwangerschap niet mee) en dat bezoek heeft het gevoel van roeping sterk bevestigd. Jowan komt te werken in een businesscentrum, een trefpunt voor zakenmensen. Deze zakenmensen staan aan het hoofd van kleinere maar ook grotere bedrijven. In het businesscentrum worden professionele trainingen gegeven in bedrijfskunde op het gebied van leiderschap, strategie, financiën, etc. Een van de taken van Jowan wordt om het businessbedrijf te professionaliseren en nieuwe relaties aan te gaan en te onderhouden. "Er bestaat al een netwerk, maar het is onze taak om dit 'netwerk van hoop verder uit te breiden". Zakenmensen uit Amerika – en Jowan hoopt op termijn ook uit Nederland – komen een aantal weken naar Dakar om daar voor hun collega ondernemers in Senegal workshops en seminars te verzorgen. Het is niet de bedoeling om die bedrijven alleen maar meer te laten verdienen, maar vooral ook het creëren van gezonde ondernemingen waar goede zorg voor personeel en werkgelegenheid centraal staat zodat dat dit een positieve uitwerking heeft richting de samenleving. Tijdens het werk in het businesscentrum worden er langdurige relaties aangegaan met Senegalezen om op die manier het Leven, wat in Christus Jezus te vinden is, te delen. Naast het werk in het businesscentrum zullen Jowan en Lieneke ook actief zijn op andere terreinen zoals evangelisatie onder onbereikte bevolkingsgroepen in de buurt van Dakar. Lieneke zal zich in het begin voornamelijk richten op de zorg voor hun kinderen en wanneer ze eenmaal in Dakar gesetteld zijn, zal er ook voor haar een taak zijn binnen het CAMA-team.
Ondanks dat ze zich geroepen weten voor hun taak in Afrika is het naderend afscheid van de familie en vrienden een ingrijpend gebeuren. De kinderen gaan naar een andere school; eerst in Frankrijk en later in Dakar. En ook de contacten met de achterblijvers in Nederland zullen voornamelijk digitaal verlopen.

Ondersteuning

Wie door CAMA Zending wordt uitgezonden dient zelf voor een achterban en inkomen te zorgen. Ze worden uitgezonden door hun thuisgemeente CG De Rots in Middelharnis. Ze hopen dat ook ondernemers in Nederland in het project zullen participeren. Omdat ze volledig afhankelijk zullen zijn van giften, is de familie Okker druk bezig met het werven van fondsen. Een taak waarbij ze ondersteund worden door hun Thuisfrontcommissie.

Presentatieavond

Op woensdagavond 26 september willen Jowan en Lieneke voor belangstellenden meer vertellen over hun plannen en bediening. Een ieder die hier graag iets over wil zien en horen kan terecht in Het Diekhuus om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Meer info over het werk en het geven van giften kan men vinden via de website www.okkernotes.com

Uit de krant