Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Monumentendag: kerk in een woonhuis te zien

SOMMELSDIJK - Achter de gevel van een 19e-eeuws woonhuis aan de Voorstraat in Sommelsdijk schuilt een kerkgebouw. Tijdens Open Monumentendag is die te bezichtigen. Er is meteen een expositie van kunstenaar Jolanda Moolenaar te zien en er is een verkoping van antiek en curiosa.

De Open Monumentendag is zaterdag 8 september. Op Goeree-Overflakkee houden die dag bijna 40 (Rijks)monumenten van 10.00 tot 16.00 uur open huis, van de bunkers in de duinen van Ouddorp tot het oude raadhuis in Ooltgensplaat. Precies op het midden van het eiland staat de kerk die op een woonhuis lijkt.

De kerk aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk is van de Remonstranten, een vrijzinnige geloofsgemeenschap die volgend jaar haar 400-jarig bestaan viert. Op Goeree-Overflakkee heeft de gemeenschap een woonhuis betrokken en verbouwd voordat het een Rijksmonument werd. Van buiten is het een patriciërspand uit het derde kwart van de negentiende eeuw, binnen staan kerkbanken en een secretaireorgel. Niemand heeft dit vermoedelijk 19e-eeuwse orgel exact kunnen dateren.

Al even mysterieus ogen de kunstwerken van Jolanda Moolenaar. Zij exposeert vanaf zaterdag 8 september haar werk in de Remonstrantse kerk. De expositie 'De Verhalenkamer' bestaat uit portretten en collages. De portretten omschrijft Moolenaar zelf als 'sereen'. Bij de collages maakte zij gebruik van verschillende technieken en ook fragmenten van oude prenten en dat heeft geresulteerd in kunstwerken waarnaar je blijft kijken.

De verkoop van antiek en curiosa, met schilderijen, beelden, tin en sieraden, is een activiteit van de stichting De Vaanhoek. Deze stichting is opgericht om de Remonstranten Sommelsdijk en de protestantse kerk in Burgh-Haamstede te steunen.

De Remonstrantse kerk is een vrijzinnige kerkgemeenschap en dat betekent dat openheid en vrijheid in het geloof centraal staan. In de kerk zijn tijdens de Open Monumentendag gemeenteleden aanwezig die, desgevraagd, graag uitleg geven.

Meer berichten