Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Verhuisd van Rotterdam naar Ouddorp: 'We vinden het hier fantastisch'

OUDDORP - Ingrid en Nordin Chara-Zeeuw woonden samen met zoon Ilias en dochter Senna in het Rotterdamse Katendrecht. De grote droom was altijd om naar Frankrijk te emigreren. Maar is het eigenlijk wel fijn om alle vrienden en familie achter je te laten en naar het Franse platteland te vertrekken, terwijl je moeite hebt met de Franse taal? De oplossing was om op zoek te gaan naar het buitenleven in Nederland. Dat hebben ze gevonden in Ouddorp. "We vinden het hier fantastisch. Ons leven is er op vooruit gegaan."

Door Martijn de Bonte, foto: familie Chara-Zeeuw

Op zoek naar een plekje op het platteland zagen de Rotterdammers op Funda een boerderijtje uit 1917 te koop staan. Eigenlijk was het te duur, te ver weg en teveel werk om het te renoveren. Maar toen na verloop van tijd de prijs werd verlaagd, besloten ze om toch een kijkje te gaan nemen in het pand aan de Oudelandseweg. "We gingen op een zonnige septemberdag met z'n vieren een dagje naar Ouddorp. Om erachter te komen hoe de mensen in het dorp zijn, spraken we mensen aan op straat. Die waren allemaal erg hartelijk." Dus dat was 1-0 voor Ouddorp. Het huis was ruim, maar het was vooral de tuin die ze over de streep trok. Een enorme lap grond met veel groen en oude (fruit)bomen.

Waarschuwing

"Weten jullie wel waar je aan begint?" zeiden vrienden en familie in de stad, toen ze vertelden over hun plannen om naar Ouddorp te verhuizen. Maar het stel was verliefd op de oude boerderij en het rustige dorp, dus hakten ze de knoop door en vertrokken van Rotterdam naar Ouddorp. De eerste jaren na de verhuizing waren erg druk. Ingrid en Nordin werkten allebei in Rotterdam, waren bezig met een enorme verbouwing en de zorg voor de kleine kinderen. Nu drie jaar later is alles in een rustiger vaarwater terecht gekomen. "We komen nu eindelijk toe aan het opbouwen van een sociaal leven. Via de school en de voetbalclub leren we steeds meer mensen kennen. Ilias speelt bij voetbalclub WFB, Nordin is er actief als trainer. In een dorp valt op dat je elkaar overal tegenkomt, dat is echt wel een verschil met Rotterdam."

"Mama, onze haan kraait weer," zegt Ilias enthousiast, terwijl hij naar buiten wijst. Dat is bijzonder, want de toom gestreepte Noordhollandse blauwe kippen hebben ze nog maar sinds kort en de jonge haan laat pas sinds een paar dagen van zich horen. De kinderen zijn in de tuin bezig met het bouwen van een boomhut. Langs de rand van de tuin staan ligstoelen die uitzicht bieden over de Ouddorpse polder. Op tafel staat een bos bloemen die Senna zelf heeft geplukt in de pluktuin van De Mekkerstee. Familie Chara- Zeeuw is helemaal ingeburgerd op het platteland. Ingrid: "De vrienden uit Rotterdam die ons vooraf waarschuwden zijn nu ook om. Als ze nu hier komen, dan snappen ze het helemaal."

Bed & Broodje

In het voorhuis van de ruim honderd jaar oude boerderij is een B&B gemaakt. Op 1 september bestaat Bed & Broodje precies één jaar. Er zijn twee vakantiehuisjes: één voor twee personen en één voor vier personen. De huisjes hebben een eigen tuin, fietsen, barbecue en er is een verwarmde buitendouche. Het ontbijt wordt klaargezet in de koelkast, zodat gasten zelf kunnen beslissen hoe laat ze de dag beginnen, dus een ander concept dan een klassieke B&B. De gasten komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk. Ingrid: "De meeste bezoekers vinden Ouddorp een lief en leuk dorp."

Het valt op dat best een aantal van onze gasten vroeger op Goeree-Overflakkee hebben gewoond, of hier familie hebben. Je zou ze 'heimweetoeristen' kunnen noemen. Sommige gasten springen extra in het oog. Zoals de groep dove vrienden, die vroegen of Ingrid wat langzamer kon praten omdat ze haar vlotte spreektempo niet bij konden houden met liplezen. Of het Duitse gezin met vier kleine kinderen, die na een rit van ruim zes uur in Ouddorp aankwamen. De volgende avond vroeg Ingrid of ze een leuke dag hadden gehad. Ja hoor, ze waren even naar Amsterdam geweest, daar hadden de kinderen een ijsje gekregen. De volgende dag vertrokken ze weer richting Duitsland...

Thais restaurant

Ingrid heeft sinds een paar maanden haar baan opgezegd bij de Holland America Line om de B&B te runnen en vaker thuis te zijn voor de kinderen. Ze maakt de balans op drie jaar na hun overstap van Rotterdam naar Ouddorp. "Het tempo is hier een stuk lager. We leven hier relaxter dan in de stad." Het enige wat ze mist is exotisch eten. "Ik zou best blij worden van een Thais (afhaal)restaurant in Ouddorp."

Voor toekomst heeft ze nog genoeg plannen en dromen. "Ik zou hier in de achtertuin wel een keer een kofferbakverkoop willen organiseren, waarbij iedereen vanuit de auto tweedehands spullen aanbiedt. En ik droom van een luxe (boom)hut als accommodatie voor gasten."

Kijk voor meer informatie op www.bedenbroodjeouddorp.com.

Meer berichten