Logo eilandennieuws.nl
Archieffoto van de Boerenlanddag. Foto: Judith de Lange
Archieffoto van de Boerenlanddag. Foto: Judith de Lange (Foto: Judith de Lange)

Boerenbal en twintigste Boerenlanddag

OUDDORP - Komend weekend zal het centrum van Ouddorp weer in het teken staan van de traditionele Boerenlanddag, voorafgaand door het Boerenbal op vrijdagavond.

De Boerenlanddag wordt traditioneel gehouden op de eerste zaterdag in september. Deze dag in september waarop de agrariërs een deel van de oogst binnen hebben, is bij uitstek de gelegenheid voor de boeren van de kop van het eiland om zich te presenteren. Dit gebeurt ook bij het 'Boerenbal' op vrijdagavond een gezellig evenement waarbij de behendigheidswedstrijden met tractoren centraal staan.

De Boerenlanddag wordt zaterdag 1 september om ongeveer 10.15 uur geopend op het pleintje voor het Ouddorpse Raad- en Polderhuis. Voor deze opening is Jurgen Klapwijk 'de man van het eerste uur' van de Boerenlanddag, uitgenodigd. Hij was als toenmalig directeur van de VVV Ouddorp aan Zee en nauw betrokken bij het initiatief van de Boerenlanddag wat door de jaren heen een succesvol evenement is gebleken.

Ontstaan

We vroegen Jurgen Klapwijk hoe de Boerenlanddag destijds is ontstaan. Nu wordt de dag georganiseerd door de Stichting Kop van Goeree, in samenwerking met de VVV Goeree-Overflakkee.
Jurgen vertelt dat in de beginjaren van het evenement de Stichting Kop van Goeree nog niet bestond want die stichting is later opgericht. De toenmalige VVV heeft met een aantal vertegenwoordigers uit de agrarische sector van Ouddorp het jaar 1999 uitgeroepen tot 'Ouddorps Bloemenjaar'. Door de Commissie Ouddorps Bloemenjaar werden verschillende activiteiten ontwikkeld. Zo waren er de 'bloemzaad-fietsroutes', zakjes bloemzaad die verkocht konden worden, overal hingen er hanging-baskets in het dorp en waren er speciale menu's bij verschillende restaurants (o.a. met gerechten waarin Oost-Indische Kers was verwerkt), herinnert Jurgen zich. "Ook hadden we het idee om een passend evenement te organiseren. Een evenement waar de agrarische sector (in zijn breedste vorm) zich kon presenteren, wat zowel interessant zou zijn voor de toeristen als voor de lokale bevolking en direct dienst kon doen als een stuk seizoensverlenging". Vooral vanwege dat laatste is gekozen voor de eerste zaterdag van september.
Het evenement is nog steeds een succes want men weet veel recreanten en inwoners uit de regio naar Ouddorp te trekken. "Er is natuurlijk in die twintig jaar wel veel veranderd, maar de basisgedachte is altijd blijven bestaan en daarom is het nog altijd succesvol".
Jurgen Klapwijk vindt dat een evenement als de Boerenlanddag prima past binnen de nieuwe initiatieven die op de kop van het eiland ontwikkeld worden. "Een stukje herkenbaarheid, nostalgie maar ook nieuwe ontmoetingen tussen mensen maar ook met de agrarische wereld daar is altijd behoefte aan", aldus de voormalig VVV-directeur die nog regelmatig op de kop van het eiland te vinden is, want hij heeft een stacaravan op de Klepperstee.

Agrarische sector

Zoals al die jaren staat de twintigste Ouddorpse Boerenlanddag natuurlijk geheel in het teken van de agrarische sector. Naast diverse kramen met agrarische producten zoals aardappelen, sjalotten, kalebassen, bloemen, kaas (uiteraard ook de prijzenwinnende!), zijn er ook vele andere kramen te zien met artikelen verwant aan de landbouwsector.
Op de ring zelf zullen ook authentieke tractoren worden opgesteld; zij zijn natuurlijk de publiekstrekkers. Rondom de markt, voorzien van een diversiteit aan producten, worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals excursies waarbij de bezoekers op een platte wagen langs diverse landerijen worden gereden en ook langs molen "de Zwaan".

Demonstraties

Veel demonstraties zijn er zoals dorsen en hoefijzers smeden door een Belgische smid. Ook aanwezig is de bekende 'scharensliep', Cees Rossen uit Middelharnis aanwezig. Bij hem kunnen de gehele dag (tegen de bekende/vaste tarieven) scharen en messen worden geslepen. Voor de kinderen zijn er ponyritjes en op diverse plaatsen zijn dieren te zien (o.a. van Kleindierenver. 'Nut en Genoegen'). Heel bijzonder is de "European Maid Tractor Pulling Trekker" die tentoongesteld wordt.

Boerenbal

Op vrijdag 31 augustus wordt op het erf van de fam. Voogd aan het Smalle Einde 1, wederom een Boerenbal met trekkerbehendigheidswedstrijden georganiseerd. Aanvang is 19.00 uur en de toegang en deelname zijn gratis.
Mirna Bogert, manager van VVV Goeree-Overflakkee en secretaris van de Stichting Kop van Goeree is blij dat er weer een mooi programma is samengesteld. Wel wijst ze erop dat dit programma en de Boerenlanddag niet georganiseerd zou kunnen worden zonder de hulp van de vele vrijwilligers. En daar is de organisatie natuurlijk heel blij mee.

Meer berichten