Jaap Bakelaar overhandigt het eerste exemplaar aan Marleen Kievit.
Jaap Bakelaar overhandigt het eerste exemplaar aan Marleen Kievit.

Wandeling langs middenstand van Sommelsdijk van vroeger vervolgd

Algemeen 1.077 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Regelmatig krijgt Jaap Bakelaar de vraag wanneer er weer een boekje verschijnt over de Sommelsdijkse winkels en bedrijven in de vorige eeuw. Het antwoord op die vraag is: vorige week donderdag. Toen overhandigde de samensteller het vijfde deel van 'Een wandeling langs de middenstand van Sommelsdijk in vroeger tijden' aan Marleen Kievit van Kievit Copy en Multimedia (KCM) in Middelharnis.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

In zijn serie gaat Jaap Bakelaar systematisch te werk. Steeds zoomt hij in op enkele straten in Sommelsdijk. Deel 1 ging over de middenstand aan de Westdijk en de Oostdijk, deel 2 over de West Krakeelstraat, de Voorstraat, het Marktveld en de Oranjestraat, deel 3 over de Enkele Ring, de Sint Sebastiaan Doelstraat, de Dubbele Ring en de Kerkstraat en deel 4 over de Sint Joris Doelstraat en de Binnenweg.

In de rijk geïllustreerde boekjes komt naar voren dat Sommelsdijk tussen 1900 en 2000 heel veel winkeliers en andere neringdoenden telde. Ook in het zojuist gepresenteerde deel 5, over de straten ten oosten van de Dorpsweg, staan weer heel wat zaken: van een rijwielherstelplaats tot een drukkerij (die nog bestaat), van een café (De Harmonie) tot een koopman in kaas en vis, van een olieboer tot een timmermanswerkplaats en van een schoenmakerij tot een lompen- en metaalhandel. Voor biggen kon je ook in dit deel van Sommelsdijk terecht. En natuurlijk voor de dagelijks boodschappen: er waren meerdere kruidenierswinkels.

Er volgt hierna nog één deel, over de straten ten westen van de Dorpsweg. Dan is de wandeling langs de Sommelsdijkse winkels en bedrijven in de vorige eeuw compleet. Bakelaar denkt 99 procent van alle winkels en bedrijven die het dorp telde in beeld gebracht te hebben.

De boekjes over de Sommelsdijkse middenstand komen voort uit de hobby van Jaap Bakelaar. Hij verzamelt alles wat met de geschiedenis van Goeree-Overflakkee te maken heeft. Zijn Flakkee-bibliotheek telt circa vierhonderd boeken. Daarnaast heeft hij een forse collectie foto's, onder andere van Sommelsdijkse families.

Met het verzamelen van gegevens over het roemruchte winkelverleden van het dorp begon Bakelaar een jaar of elf geleden. Toen hij nog in de wijkverpleging werkzaam was, kwam hij dagelijks bij de mensen over de vloer. Veel van hen wisten heel wat te vertellen over vroeger. Ook met voormalige winkeliers kwam hij in gesprek, veelal via Cees van der Sluijs. Zij hadden vaak ook foto's voor hem. Uiteindelijk prikkelde dit Bakelaar om alles over de Sommelsdijkse middenstand van weleer vast te leggen en, door er publicaties van te maken, te delen met anderen.

De boekjes kosten 10 euro per stuk en zijn te koop bij Boekhandel Van der Boom, Kievit Copy en Multimedia (KCM) en de samensteller zelf (telefoon 06 31091490). Dat Marleen Kievit van KCM het eerste exemplaar van deel 5 in ontvangt mocht nemen heeft twee redenen. Ten eerste produceert KCM de boekjes van Jaap Bakelaar. En ten tweede was Marleen samen met Mariëlle Bakelaar – haar vriendin, Jaaps inmiddels overleden dochter – degene die Bakelaar met een onverwachte proefdruk de weg wees richting publicatie. Het resultaat mag er zijn.

Uit de krant