Logo eilandennieuws.nl
Leden van de Dorpsraad Herkingen, André van Beek en Adri Knöps (links en rechts in het midden) presenteren de nieuwe Herkingse vlag. Links Wim van Schilfgaarden van de Jachthaven en rechts Ad Zegers van de Watersportvereniging.
Leden van de Dorpsraad Herkingen, André van Beek en Adri Knöps (links en rechts in het midden) presenteren de nieuwe Herkingse vlag. Links Wim van Schilfgaarden van de Jachthaven en rechts Ad Zegers van de Watersportvereniging. (Foto: Adri van der Laan)

Herkingen heeft nu eigen vlag

HERKINGEN - Een kort officieel moment vrijdagmiddag op het Visbankplein. Leden van de Dorpsraad Herkingen overhandigden aan vertegenwoordigers van de WSV Herkingen en de Jachthaven de splinternieuwe Herkingse vlag.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Herkingen had nog steeds geen eigen vlag. Maar vanaf afgelopen vrijdag is dat veranderd. Met trots presenteerde een afvaardiging van de Dorpsraad Herkingen de nieuwe vlag. De voorzitter van de Dorpsraad, André van Beek, en bestuurslid Adri Knöps leggen uit dat bij het ontwerp van de vlag gekozen is voor een neutraal onderwerp. Dit na overleg met de streekarchivaris. Op de vlag staat het oudst bekende wapen van Herkingen afgebeeld, in 1695 kreeg het dorp dit wapen toegekend. De vlag werd gehesen in een mast die kort geleden in het centrum van het dorp - op het Visbankplein - werd geplaatst. Omdat de vlag iets is wat echt bij Herkingen hoort, waren er twee 'eerste exemplaren' voor afgevaardigden van de Jachthaven en de Watersportvereniging, respectievelijk Wim van Schilfgaarden en Ad Zegers. De vlaggen werd natuurlijk in dankbaarheid ontvangen en zullen ongetwijfeld een goede plaats in de haven krijgen.

De Visbank

De Visbank in Herkingen, waarnaast de vlaggenmast is geplaatst, markeert al bijna 300 jaar het centrum van Herkingen. Maar het monumentale bouwwerkje heeft wel wat te lijden onder achterstallig onderhoud. Binnenkort gaat hier verandering in komen. De mensen van de Dorpsraad hebben samen met de gemeente een plan ontwikkeld om het Visbankplein grondig onder handen te nemen. Het dak van de Visbank is nodig aan vervanging toe en daarom zal er een nieuw dak worden geplaatst. Verder zal de glasbak worden verplaatst naar een andere plaats in het dorp en zal het plein worden heringericht. Er zullen minder parkeerplaatsen en meer plantenbakken komen. Verder zullen er bij de hoeken van de Visbank grondspots worden geplaatst, zodat het monument op een sfeervolle manier zal worden uitgelicht.
De mensen van de Dorpsraad hopen en verwachten dat de werkzaamheden nog voor de grote vakantie kunnen worden afgerond.

Meer berichten