De burgemeester en Commissaris van de Koning leggen een krans. Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee
De burgemeester en Commissaris van de Koning leggen een krans. Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Zeer indrukwekkende Watersnoodherdenking in Oude-Tonge

Algemeen 613 keer gelezen

OUDE-TONGE – "Het was heel indrukwekkend". Dat was de reactie van vele aanwezigen na afloop van de watersnoodherdenking in Oude-Tonge. En indrukwekkend was het zeker; De passende muziek in de Hervormde kerk, het verhaal van mevrouw Mackloet, de mooie woorden van de burgemeester en de commissaris van de Koning en het grote aantal belangstellenden. Het weer werkte niet mee, want het regende en waaide behoorlijk tijdens de kransleggingen op de begraafplaats, maar juist dat gaf een klein beetje het gevoel, wat de dorpsgenoten tijdens de rampnacht moeten hebben meegemaakt. In nog extremere weersomstandigheden urenlang of dagenlang wachten op hulp.

Door Mirjam Terhoeve

De herdenking begon in de Hervormde Kerk, waar de voorzitter van de Oranjevereniging Wim Harteveld iedereen welkom heette en speciaal de aanwezigen, die de ramp hadden beleefd en overleefd. "Alleen zij weten hoe het echt was", zei Harteveld "en kunnen ons erover vertellen, opdat wij niet vergeten".

Burgemeester Ada Grootenboer - Dubbeldam sloot zich bij die woorden aan. "Het is belangrijk dat wij blijven herdenken", sprak ze. "Voor de kinderen, die aanwezig zijn, om te weten, wat er in hun dorp is gebeurd, maar ook om onze betrokkenheid te tonen aan de overlevenden en nabestaanden. Zij hebben zoveel meegemaakt. De samenleving was totaal ontwricht, maar men vond de kracht om door te gaan. Al blijft het families nog steeds bezig houden en hebben sommigen nog steeds een diepe angst voor storm en water. Het is goed, dat er over geschreven wordt. Veel verhalen hebben diepe indruk op mij gemaakt. Ook de namen op de begraafplaats maken dat. Jong en oud, complete families. Mensen zoals u en ik. Vele ooggetuigen zijn inmiddels op leeftijd, maar we moeten de herinnering levend houden. De herdenking is dus een eerbetoon aan de slachtoffers, een steun voor de nabestaanden en een uiting van respect voor de redders. Ook tonen we dankbaarheid aan hen die hulp boden met goederen, met mankracht, opvang en dijkherstel".

Dankbaar

Diepe indruk maakte het verhaal van Ina Mackloet-De Korte. Als achtjarig meisje maakte ze de ramp mee. Ze woonde in de zwaar getroffen Julianastraat samen met haar ouders, oudere broer en jongere zusje. Het gezin heeft de ramp ternauwernood overleefd. Ina zelf raakte te water en dacht, dat het haar einde was. Haar zestienjarige broer redde haar. "Dankbaar ben ik", vertelde ze, "dat ik dit kan vertellen en dat ik leef". Haar broer bleef altijd haar grote held.

Organist Rinus Verhage en sopraan Marlotte van 't Hoff luisterden de bijeenkomst op met drie passende muziekstukken gebaseerd op Onschuld van de slachtoffers, de eeuwige rust en een bewerking van het Onze Vader. Na deze mooie ingetogen plechtigheid gingen de aanwezigen in stille tocht, onder begeleiding van de brandweer, naar de begraafplaats aan de Heerendijk.
Bij het monument lazen Iris van Noord, Josephine van Manen en Thirza van Heemst, leerlingen van de basisscholen, mooie gedichten voor. Leden van muziekvereniging Vooruit verzorgden de muziek. Na twee minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers werd de Taptoe geblazen door Henk Braber jr.

Onbeschrijflijk

De Commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit was voor de tweede keer deze week op het eiland. "Eerder was hij in Battenoord om een nieuw boek over de Ramp in ontvangst te nemen", zo vertelde hij. "Een indrukwekkend boek met verhalen van ooggetuigen en dat terwijl de gebeurtenissen eigenlijk onbeschrijfelijk zijn. Als je het hoort of leest lopen de rillingen over je rug. Zoveel slachtoffers. Zoveel ook in Oude-Tonge, omdat de dijken niet stevig genoeg bleken. Ook dit jaar hebben we al veel storm gehad, maar we voelen ons nu veilig achter de dijken. Waarom heeft dit eerst moeten gebeuren voordat de plannen, die er in 1953 allang waren, werden uitgevoerd? Toch moeten we, ondanks de maatregelen, altijd alert blijven. De dreiging van het water blijft. We mogen een ramp als die van 1953 nooit meer laten gebeuren".

Na deze woorden legde hij samen met de Burgemeester een krans bij het monument. Ook waren er bloemen van het Waterschap, de Oranjevereniging, de Dorpsraad Oude-Tonge en die van Nieuwe-Tonge. De aanwezige schoolkinderen legden bloemen op de graven van de slachtoffers. De bijeenkomst werd afgesloten met het spelen van het Wilhelmus en een rondgang langs de graven.

Uit de krant