Van links naar rechts: Wim Harteveld, Ben Musters en Jaap van Nieuwenhuizen.
Van links naar rechts: Wim Harteveld, Ben Musters en Jaap van Nieuwenhuizen. Foto: Adri van der Laan

Herdenking Ramp voor en door dorpsgenoten

Algemeen 558 keer gelezen

OUDE-TONGE – Dit jaar is het precies 65 jaar geleden dat de watersnoodramp plaatsvond. Reden voor de herdenkingscomités om wat uitgebreider stil te staan bij deze gebeurtenis, die zo'n enorme impact heeft gehad op het leven van de bewoners op Goeree-Overflakkee. Ook in Oude-Tonge is er een mooi herdenkingsprogramma. Bovendien is daar ook een expositie over de ramp samengesteld, die gedurende een week zal worden vertoond in de pastorie in de Voorstraat. De organisatie heeft al veel beeldmateriaal kunnen verzamelen, maar hoopt ook nog tastbare spullen te verkrijgen. Men doet dan ook een oproep aan mensen die nog spullen hebben, bijvoorbeeld van het Rode Kruis, om deze voor een weekje beschikbaar te stellen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Al ruim een jaar is de organisatie in Oude-Tonge bezig met de voorbereidingen voor de herdenking. Normaliter is deze in handen van de Oranjevereniging. Op verzoek van de gemeente is deze keer de samenwerking gezocht met de Dorpsraad en de eilandelijke ambassadeurs van de watersnoodherdenking. "Vorig jaar zijn we al bij elkaar gekomen", vertelt Wim Harteveld, de voorzitter van de Oranjevereniging. "Samen met Ada Overwater, Sandra Bouwer en Hugo Verwey, namens de gemeente, Ben Musters van de Dorpsraad en Jaap van Nieuwenhuizen, één van de ambassadeurs, hebben we een organisatiecomité gevormd en ons ingezet voor een mooi programma. Ook de scholen zijn er weer bij betrokken. Het moet immers een herdenking worden voor jong en oud. Dit jaar zal naast burgemeester Ada Grootenboer-Dubbeldam, de Commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit aanwezig zijn".

Herinneren en bedanken

"We hebben dit jaar wat groter uitgepakt, omdat het 65 jaar geleden is, maar ook omdat er nu nog veel nabestaanden en overlevenden zijn, die de ramp hebben meegemaakt en hun verhaal kunnen doen", voegt Jaap van Nieuwenhuizen er aan toe. "Wij willen hen met deze herdenking laten weten, dat we hun omgekomen dierbaren niet zijn vergeten. Daarnaast is het nu nog mogelijk om een eerbetoon te brengen aan allen die hebben geholpen in de nadagen van de ramp. Mensen die anderen gered hebben of hebben meegeholpen met het ruimen van het puin en de wederopbouw. Nationaal en internationaal. Maar ook de moddermeisjes, de militairen en alle mensen die hun huis openstelden om dorpsgenoten op te vangen, die geen dak meer boven hun hoofd hadden. Het is nu de tijd om hen te eren en nogmaals te bedanken".

Programma

"We hebben er echt een programma voor en door de dorpsgenoten van willen maken", laat Ben Musters weten. "Er is eerst een herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk, waarbij iedereen welkom is. Tijdens de dienst zal Ina Mackloet haar persoonlijke herinneringen voorlezen. Ook zijn er muziekmomenten, door Rinus Verhage op orgel en Marlotte van 't Hoff met zang. Na dit onderdeel gaan we in stille tocht naar de begraafplaats aan de Heerendijk. Op de begraafplaats zal Jaap Smit spreken en zullen diverse kransen worden gelegd. De muzikale begeleiding is in handen van Henk Braber op trompet. De herdenking wordt afgesloten met een koffiemoment in de (nieuwe) Lely. Op de Kaai zullen deze hele dag een tiental grote foto's te zien zijn, die de ramp in en rondom ons dorp in beeld brengen. We raden iedereen aan om een kijkje te gaan nemen."

Tentoonstelling

Zoals vermeld, is er ook een tentoonstelling samengesteld. Deze is ingericht in de pastorie aan de Voorstraat. De tentoonstelling bestaat uit heel veel beeldmateriaal, wat is verkregen van zowel dorpsgenoten als van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Ook is er een touchscreentafel, waarop foto's te zien zijn. Toch hoopt de organisatie ook nog wat tastbare spullen, als spades, rieken en overig gerei binnen te krijgen van mensen die dit voor een weekje willen afstaan. Er is destijds veel uitgereikt door het Rode Kruis en men hoopt dat daar nog wat van aanwezig is. Wie wat beschikbaar heeft, kan contact opnemen met Ben Musters via ben@dorpsraadoudetonge.nl of 06-46635173.

De tentoonstelling is op 1 februari geopend van 11.00-17.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna is deze tot en met 9 februari dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag 4 februari is de pastorie gesloten.

<In kader>

Programma 1 februari Oude-Tonge

Herdenkingsdienst Hervormde Kerk:

9.30 uur: Inloop en ontvangst; 10.00 uur: Welkom door Wim Harteveld; 10.05 uur: Muziek en stiltemoment; 10.10 uur: Toespraak door burgemeester Ada Grootenboer; 10.15 uur: Persoonlijke herinnering door Ina Mackloet; 10.25 uur: Muziekmoment; 10.30 uur: Einde herdenkingsdienst en opmaken voor stille tocht.

Herdenking op de begraafplaats Heerendijk

10.35 uur: Stille tocht naar begraafplaats Heerendijk; 10.45 uur: Welkomstwoord door Wim Harteveld; 10.50 uur: Gedichten voorgedragen door kinderen van Christelijke basisschool De Bron; 10.55 uur: Toespraak Commissaris van de Koning, Jaap Smit; 11.05 uur: Kranslegging door burgemeester Ada Grootenboer en de Commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit; 11.10 uur: één minuut stilte; 11.11 uur: Krans- en bloemleggingen; 11.20 uur: Wandeling langs de graven; 11.30 uur: Koffiemoment in hotel-restaurant De Lely, Kaai 16.

Uit de krant