Logo eilandennieuws.nl
De ondertekenaars van de verkoopovereenkomst voor woongebied Nieuwe Handelskade.
De ondertekenaars van de verkoopovereenkomst voor woongebied Nieuwe Handelskade.

Overeenkomst voor realisering plan Nieuwe Handelskade

MIDDELHARNIS – In Oude-Tonge wordt op het braakliggende terrein aan de Handelskade een hoogwaardig woongebied ontwikkeld, plan Nieuwe Handelskade, met 14 levensloopbestendige koopappartementen en met 25 levensloopbestendige huurappartementen voor mensen met inkomens in het middensegment. Donderdagmiddag 21 december ondertekenden de betrokken partijen hiervoor de verkoopovereenkomst in het gemeentehuis te Middelharnis.

Tekst en foto: Hans Villerius

Plan Nieuwe Handelskade maakt als deelproject onderdeel uit van Project Suijssenwaerde, dat een samenwerkingsverband is tussen BNG Gebiedsontwikkeling B.V. en de gemeente Goeree-Overflakkee. Wonen te midden van water, natuur, rust en ruimte, maar tegelijkertijd vlakbij het centrum van Oude-Tonge. Het vormt een mooie mix die, in combinatie met het planontwerp, het geheel tot een hoogwaardig woongebied maakt. Tot Project Suijssenwaerde horen ook de deelprojecten Marinapark Oude-Tonge en Handelskade. Als vervolg op het inmiddels gerealiseerde deelproject Handelskade zal, eveneens parallel aan de haven van Oude-Tonge, medio volgend jaar de eerste fase van de Nieuwe Handelskade verrijzen. Het zijn de projectontwikkelaars Sustay Residential West en Den Langen & Van den Berg Vastgoed die hiervoor plannen hebben uitgewerkt. Sustay voor de huurwoningen en Den Langen & Van den Berg voor de koopwoningen. Als kopende partijen ondertekenden zij donderdagmiddag de koopovereenkomst en Project Suijssenwaerde als verkopende partij.

Langdurend

Een langdurend project is het inmiddels. "Al in 1996 waren er gesprekken over het ontwikkelen van dit gebied", gaf directeur Fred Vlasblom van Project Suijssenwaerde aan. "In 2005 verschenen de eerste schetsplannen, in 2011 werden de eerste bouwblokken gerealiseerd en pas dit jaar werd daarvan de laatste woning verkocht." De economische crisis is zeker een remmende factor geweest, zo gaf Vlasblom aan. "Nu de crisis voorbij is merk je dat de belangstelling voor de woningen weer duidelijk toeneemt."

IJkmoment

Wethouder Frans Tollenaar liet vóór de ondertekening van de overeenkomst weten blij te zijn met dit "ijkmoment, aan het eind van het jaar", zoals hij het verwoordde. "Na de gemeentelijke herindeling is het in de gemeenteraad een dikwijls terugkerend item geweest, dat op de oostkant van het eiland meer ontwikkeld moest worden, er meer reuring moest komen. Het gebied bij Oude-Tonge lag er inderdaad en heeft veel potentie. Nu is het zover dat we gezamenlijk voor de uitdaging staan de realisatie ervan waar te gaan maken. En het is heel belangrijk dat dit succesvol wordt, want afhankelijk hiervan zal de tweede fase wel of niet doorgaan. Ik ben er echter van overtuigd dat dit gaat leiden tot een prachtige invulling voor Oude-Tonge en de oostkant van het eiland."

Middensegment

Directeur Frank Pieper van Sustay Residential West benadrukte dat er heel veel vraag is naar huurwoningen in het middensegment. "Het gaat dus niet om woningen in de sociale huursector, maar om huurders met inkomens boven de huurgrens. Bovendien is in de toekomst veel meer vraag te verwachten naar woningen op locaties als deze, aan het water en vlakbij het centrum, en ook hier in Oude-Tonge ziet het ernaar uit dat dit project een groot succes wordt."

Meer berichten