De werkzaamheden zijn in volle gang. Foto: Herman Maas
De werkzaamheden zijn in volle gang. Foto: Herman Maas Foto: Herman Maas

Huis van de toekomst in Stad aan 't Haringvliet

Algemeen 259 keer gelezen

STAD AAN 'T HARINGVLIET - "Het heeft lang geduurd, maar er komt nu wat moois te staan," zegt Stella Braber van het Stadsoverleg over bouwproject Havenstadt. Tijdens de bewonersavond op donderdag 30 november zijn de bewoners van Stad aan 't Haringvliet bijgepraat over de vorderingen van de nieuwbouwwijk. Opvallende zaken zijn het huis van de toekomst en de elektrische deelauto's.

Door Martijn de Bonte

Alwin van Alphen geeft namens Wonen op Flakkee een toelichting op de stand van zaken van Havenstadt. "Wij zagen kansen om te bouwen in Stad. Maar dan wel betaalbare woningen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het plan bestaat in totaal uit 80 woningen. We zijn er vanaf het begin vanuit gegaan dat we mensen uit andere dorpen en regio's aan moeten trekken om een succes te maken van het project. Zo stonden we op een beurs in Rotterdam om het project te presenteren. Bezoekers vonden het interessant. Daarna heeft het project veel aandacht gekregen door het deelautoproject. "We zijn de eerste in Nederland die elektrische deelauto's aanbieden. Nieuwe bewoners van de wijk kunnen één van de auto's reserveren met een app en vervolgens zo wegrijden."

Overlast

Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor de eerste fase. De grond- en rioleringswerkzaamheden zijn in volle gang. De planning is dat in week 52 de eerste paal de grond in gaat. Bezoekers die aan de Molendijk wonen, geven aan dat ze overlast ervaren van de vrachtwagens die allemaal over de dijk, langs het Woonzorgcomplex Stadshuus, naar de bouwplaats rijden. "Van de week kwam de eerste vrachtwagen al om tien voor half zes voorbij," zegt een vrouw verontwaardigd. Een ander zegt dat de vrachtwagens veel te hard rijden. "Ik hou mijn hart vast als er kinderen over de dijk fietsen."

Een Stadtenaar vraagt waarom er geen nieuwe toegangsweg wordt aangelegd vanaf de Vrouwtjesweg. Van Alphen: "Dat zouden wij ook wel willen, maar dat is niet zo eenvoudig te realiseren. De overlast tijdens de bouw proberen we zoveel mogelijk te beperken. Er zijn daarom afspraken gemaakt met de aannemers. Als men zich daar niet aan houdt, dan hoor ik het graag, zodat we de betreffende partij daar op aan kunnen spreken."

Huis van de toekomst

Projectontwikkelaar Wonen op Flakkee gaat een huis van de toekomst bouwen in Havenstadt. Het moet een woning worden die een indruk geeft hoe een nieuwbouwwoning er in 2025 uit ziet. Het huis is niet aangesloten op de gasleiding en is helemaal voorzien van domotica. De koelkast geeft bijvoorbeeld een seintje als de melk op is. De wc herkent de bezoeker en stelt zich automatisch in op de juiste hoogte. Het huis wordt gebouwd in samenwerking met verschillende partners. Waarschijnlijk gaat het huis van de toekomst een aantal jaar open voor publiek en wordt het daarna verkocht.

De insteek om nieuwe mensen naar Stad te trekken met het nieuwbouwproject is geslaagd. Er zijn in korte tijd 40 woningen verkocht, ongeveer 25 daarvan zijn verkocht aan mensen uit andere regio's. Van Alphen: "Onder andere aan mensen uit Rhoon, Barendrecht, Dordrecht en Spijkenisse. Het zijn voornamelijk jonge gezinnen die kiezen voor Stad." Met een brede lach: "Wij zeggen weleens: 'In de toekomst zeggen we: Middelharnis ligt onder de rook van Stad aan 't Haringvliet.'"

Kader: Drie fases

De eerste fase van Havenstadt bestaat uit de bouw van 40 woningen, die zijn allemaal verkocht. De tweede fase bestaat uit 14 woningen, de start van de verkoop is dit weekend tijdens het Energy Island Festival in De Staver. De derde en laatste fase is in voorbereiding. Die bestaat uit 26 woningen, maar dat aantal is nog variabel. Van Alphen: "We zijn nog in overleg om wat extra te bouwen."

Uit de krant