Wethouder Gerrit de Jong met de familie Klapmuts voor de winkelingang.
Wethouder Gerrit de Jong met de familie Klapmuts voor de winkelingang. Foto: Adri van der Laan

Spar Klapmuts 'dementievriendelijke supermarkt'

Algemeen 675 keer gelezen

NIEUWE-TONGE - Tijdens een kort officieel moment plakte vrijdagmiddag wethouder Gerrit de Jong een sticker op de deur van Spar Klapmuts. Hiermee werd Spar Klapmuts de eerste supermarkt op het eiland die het predicaat 'dementievriendelijk' krijgt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Wethouder Gerrit de Jong was samen met Josette van Loon, beleidsadviseur, naar de supermarkt van Jan en Ina Klapmuts gekomen, omdat ook het gemeentebestuur het heel belangrijk vindt dat er op een goed manier wordt omgegaan met mensen met beginnende dementie of met hen die deze ziekte al in een vergevorderd stadium hebben. Wim Eijbers, voorzitter van Alzheimervereniging Goeree-Overflakkee en Carel van Velzen, die ook in Nieuwe-Tonge aanwezig waren, legden uit dat met het ouder worden van de bevolking ook dementie toenam. De samenleving dient hiermee op een goede wijze om te gaan. In het geval van een supermarkt is het zaak dat het personeel een antenne heeft voor klanten met dementie. De winkelmedewerkers hebben hiervoor een online training gevolgd via www.samendementievriendelijk.nl. In deze cursus wordt uitgelegd wat de signalen van dementie zijn en hoe men hier het beste mee kan omgaan.

Volgens Ina Klapmuts was men bij de Nieuwe-Tongse supermarkt hier al langer alert op. Als voorbeeld noemt ze een klant die vanwege dementie al lang niet meer in de winkel kon komen. Het winkelpersoneel vangt nu die klant op, biedt hulp bij het boodschappen doen en zorgt ook weer dat deze klant thuis wordt gebracht. Wethouder De Jong noemt deze vorm van aandacht heel belangrijk en sprak er zijn waardering over uit. Dit zou er toe kunnen leiden dat dementerenden langer thuis kunnen worden verzorgd. Hij hoopt dat meer winkels en instellingen het voorbeeld zullen volgen.

Voordat de familie Klapmuts de sticker, een certificaat en geschenk kreeg overhandigd, had wethouder De Jong nog een fraaie quote: 'De Spar in Nieuwe-Tonge is niet voor de vergeten boodschap, maar heeft een boodschap voor de vergetenden!'

Uit de krant