Medewerkers van het Sophia Kinderziekenhuis zijn blij verrast met het bedrag dat lopers bij elkaar hebben gelopen.
Medewerkers van het Sophia Kinderziekenhuis zijn blij verrast met het bedrag dat lopers bij elkaar hebben gelopen.

"Kunnen we de Omloop een keer andersom lopen?"

Algemeen 140 keer gelezen

MIDDELHARNIS - De Omloop heeft dit jaar bijna veertigduizend euro ingezameld voor het goede doel. Tijdens de slotavond afgelopen donderdag werd de cheque overhandigd aan medewerkers van het Sophia Kinderziekenhuis.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Tijdens de bijeenkomst wordt er volop teruggeblikt naar het wandelevenement. In totaal hebben er ongeveer 1.200 lopers meegedaan aan het evenement. Dat is een behoorlijke groei, die is mede te danken aan de nieuwe Goereeloop, de tocht van 20 kilometer van Middelharnis naar Goedereede. Daaraan namen 350 lopers deel. "Een mooi aantal," zegt voorzitter Willem Jan Kom. "Wat mij betreft organiseren we die tocht volgend jaar weer. Misschien gaan we er dan een lichtjestocht van maken, waarbij deelnemers allemaal versierd zijn met verlichting. Dan starten we wat later op de avond en wordt het extra bijzonder." Maar hij houdt nog een slag om de arm: "Ik moet het eerst nog met het bestuur bespreken."

Improviseren

Tijdens de Omloop in augustus was er met name 's nachts veel regen en wind. Dat zorgde ervoor dat er een aantal lopers last kreeg van onderkoelingsverschijnselen. Op het strand raakte een loper onwel, die moest met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Uiteindelijk viel het gelukkig mee, de loper mocht de volgende dag weer naar huis. Kom: "Ongeveer zeventig procent van de deelnemers is geoefend en goed voorbereid. De andere dertig procent schrijft zich op het laatste moment in. Dat zijn de mensen die het meest kans hebben om in de problemen te komen." Het bestuur moet ieder jaar improviseren. "Een week voor de Omloop werd de dorpsraad in Den Bommel opgeheven, terwijl die activiteiten zouden organiseren voor de lopers. Dan moet je zelf even opschalen."

De heer Warnars van de Koninklijke Wandelbond Nederland vertelt dat wandelen in de lift zit. Steeds meer mensen zien de voordelen voor de gezondheid en daarom zijn er steeds meer zorgverzekeraars die het stimuleren om te wandelen. In de provincie Zuid-Holland zijn er ongeveer 100 wandeltochten per jaar, dat zijn er dus gemiddeld twee per week. De bestuurder legt uit dat tochten met veel entertainment onderweg populair zijn. "Daar komen in sommige gevallen duizenden mensen op af." De ruim 300 deelnemers aan de 110 kilometer op Goeree-Overflakkee vindt hij een mooi aantal voor een lange afstandstocht. "Er zijn niet veel van dit soort hele lange tochten, dus de Omloop heeft zeker toegevoegde waarde."

Fles Goereese port

Maureen van Leeuwen zet zich in voor eilandmarketing en wil Goeree-Overflakkee nog beter op de kaart zetten. "We ondersteunen de Omloop, omdat dit evenement past bij wat het eiland is. Samen met de organisatie kijken we wat nodig is. We hebben bijvoorbeeld ondersteuning geboden voor de communicatie om meer lopers van buiten het eiland te trekken. Ons doel is om het eiland meer bekendheid te geven en de mensen op het eiland trots te maken op wat we hier hebben." Kees Tanis stapt tijdens de bijeenkomst spontaan naar voren met een fles port. De inwoner van Goedereede wil de mensen van de Omloop bedanken voor de Goereeloop. "Als Goeree hebben we er van genoten."

Dit jaar is er zeventien duizend euro meer opgehaald dan vorig jaar. Dat is te danken aan de nieuwe mogelijkheden voor lopers om op een eenvoudige manier geld in te zamelen via e-mail en social media. Voorzitter Willem Jan Kom: "Mijn dochter deed mee met de Kinderomloop, ze had een actiepagina aangemaakt om geld in te zamelen. Toen we dat via WhatsApp doorstuurde naar vrienden en kennissen had ze in no-time iets van tweehonderd euro ingezameld. Zo makkelijk gaat het dus."

Jongere generatie

De individuele loper die het meeste geld heeft ingezameld is Abraham Maliepaard uit Stad aan 't Haringvliet. Ondanks perikelen met zijn gezondheid begon aan zijn 25ste Omloop, helaas moest hij bij Ooltgensplaat opgeven. Hij vertelt dat hij in de loop van de jaren ruim 250.000 euro heeft ingezameld voor de goede doelen van de Omloop. "Ik hoop dat de jongere generatie het overneemt." In de praktijk zijn er ook kinderen die langs de deuren gaan om geld in te zamelen. Noah Hokke uit Den Bommel haalde het meeste geld op van alle leerlingen: ruim vijfhonderd euro. De groep-zesser ontvangt een ambassadeursspeldje van het Sophia Kinderziekenhuis, oorkonde, vvv-bon en mag met haar hele klas gaan bowlen in De Staver.

In de zaal wordt er hardop nagedacht over de toekomst van de Omloop. "Kunnen we de tocht niet een keer andersom lopen?" vraagt iemand. De voorzitter geeft aan dat dit lastig is qua organisatie. "Maar we gaan het meenemen, ik vind het wel een leuk idee voor de dertigste editie."

Volgend jaar is de Omloop op 24 en 25 augustus, dat is de 29ste editie van het wandelevenement. Zie voor meer informatie www.dewandeltocht.nl.

Uit de krant