Afbeelding

Fietsverlichtingactie waterschap: "Veiligheid voorop!"

Algemeen 167 keer gelezen

MIDDELHARNIS – "Veiligheid voorop! In deze donkere maanden is goede fietsverlichting erg belangrijk. In een kwart van alle verkeersongevallen in Nederland zijn namelijk fietsers het slachtoffer. Als wegbeheerder hebben wij veel fietspaden onder onze hoede en daarop willen wij graag bijdragen aan de veiligheid van onze fietsers!" Dat zei heemraad Piet Robijn van waterschap Hollandse Delta dinsdagmorgen 14 november, toen hij en collega-heemraad Jan Hogchem langs één van de fietspaden op het eiland verlichtingsmateriaal uitdeelden aan passerende fietsers.

Tekst en foto: Hans Villerius

Buiten de bebouwde kom is, met uitzondering van de provinciale wegen, het waterschap beheerder van de wegen en fietspaden. En als waterschapbestuurder heeft Piet Robijn die in zijn portefeuille. "Tijdens de ochtendspits rijden dagelijks veel scholieren over onze fietspaden", zegt Robijn. "Ze zijn een kwetsbare groep in het verkeer en als verantwoordelijke instantie voor de verkeersveiligheid op onze wegen en paden willen we zo veel mogelijk voorkomen dat daar ongelukken gebeuren.
Om te benadrukken dat goede fietsverlichting daar belangrijk aan bijdraagt, deelt het waterschap rond deze tijd van het jaar pakketjes uit met een voor- en en achterlichtje dat op de fiets gedaan kan worden wanneer de eigen fietsverlichting het niet blijkt te doen. En ook een reflecterende band die om de arm geslagen kan worden zorgt ervoor dat je gezien wordt." Wie dinsdagmorgen tussen half acht en kwart over acht op de fiets de rotonde passeerde op de kruising Oudelandsedijk/Zuidelijke Randweg/Industrieweg te Middelharnis kon daar dan ook zo'n setje in handen gestopt krijgen uit handen van de heemraden Piet Robijn en Jan Hogchem of van een medewerker van het waterschap die er ook bij aanwezig was. De eerste reacties van de fietsers bleken nogal verschillend, met blikken als 'wat heeft dít hier te betekenen?' of 'nee, geen interesse!' – misschien de wat ochtendhumeurige fietser – tot open en nieuwsgierige gezichten. Niettemin bleek iedere fietser bij het verderrijden toch positief verrast, toen duidelijk was dat het geen narigheid was waarom ze aangesproken werden en dat ze zelfs een gratis pakketje mee konden nemen. Het ene jaar wordt de actie gehouden op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard, het andere jaar op Voorne-Putten en in IJsselmonde. Daarmee sluit het waterschap aan bij de landelijke actie 'Maak van de nul een punt', eveneens een actie die zich richt op de verkeersveiligheid van jongeren.

Veiligheidsmaatregelen

Maar ook op andere manieren werkt het waterschap graag aan een grotere veiligheid van fietsers. "Zo werden afgelopen voorjaar heel veel roodwitte paaltjes die bij het begin of aan het eind van een fietspad middenin het wegdek stonden verwijderd", vertelt Robijn. "Ze waren bedoeld om gemotoriseerd verkeer van de fietspadeen te weren, maar in de prakijk bleken hier veel fietsongevallen veroorzaakt te worden doordat fietsers tegen deze paaltjes reden."
"Daarnaast is er het waterschapsloket, dat een klachtencentrum kent waar iedereen vierentwintig uur per dag naar kan bellen als er situaties zijn die voor verbetering vatbaar zijn. Het telefoonnummer is 0900 2005005. Alle binnenkomende klachten worden geregistreerd, beoordeeld en zo mogelijk aangepakt. Dat daar serieus naar geluisterd wordt, hebben we ook laten zien. Toen het waterschap aanvankelijk de Wellestrijpsedijk nabij Herkingen had versmald, kwamen er best serieuze klachten dat dit geen goede maatregel was. Die versmalling hebben we weer ongedaan gemaakt. Ook nadat we de Oudelandsedijk tussen Stad aan 't Haringvliet en Middelharnis duurzaam veilig hebben gemaakt, kwamen daar vanuit de dorpsraad van Stad aan 't Haringvliet kritische maar goed onderbouwde zienswijzen tegen. Daar zijn we eveneens serieus mee aan de slag gegaan en zullen daar ook de komende tijd nog mee bezig zijn."
Verder zal volgend jaar ook het traject Geldersedijk/Zuiddijk/Molendijk (deels) tussen Dirksland en Herkingen duurzaam veilig worden ingericht. Daar zal dan voortaan een maximumsnelheid gelden van 60 km/u.

Uit de krant