Afbeelding

Anonieme Alcoholisten van start op Goeree-Overflakkee

Algemeen 743 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Meer dan 10 procent van de Nederlandse bevolking is verslaafd aan alcohol. In ons land zou het gaan om 1,2 miljoen mensen, van wie er 350.000 chronisch verslaafd zijn en 80.000 de hele dag drinken. Trekken we die lijn door naar Goeree-Overflakkee, dan zouden daar circa 5000 mensen wonen die overmatig alcohol drinken. Eilanders die hun verslaving willen stoppen, kunnen vanaf woensdag 1 november terecht bij een nieuwe werkgroep van de Anonieme Alcoholisten (AA) op Goeree-Overflakkee.

De nieuwe AA-groep start op initiatief van de werkgroep Dordrecht, een van de circa tweehonderd werkgroepen die Nederland telt. Gemiddeld bestaat een groep uit vijftien personen. Die van Dordrecht telt er vijfentwintig. In de omgeving zijn er ook AA-werkgroepen in de Hoeksche Waard en in Hellevoetsluis. De samenstelling van de groepen is doorgaans zeer gevarieerd: mannen en vrouwen van verschillende leeftijden.

Wat die personen bindt, is dat ze hun verslaving blijvend de baas willen worden. "Eruit komen én blijven", zegt Jan, die vanuit de werkgroep Dordrecht stappen heeft gezet om een AA-groep op Goeree-Overflakkee te beginnen. "Het vereist dapperheid om toe te geven dat je een serieus probleem hebt. Via de AA kun je eruit komen, omdat je er als groep mee aan de slag gaat. Je praat met elkaar over je ervaringen en helpt elkaar te stoppen met alcohol drinken. Een AA-werkgroep is een zelfhulpgroep die zorgt voor wekelijks onderhoud."

Volgens Jan, die als Anonieme Alcoholist uiteraard niet met zijn achternaam in de krant wil, blijft alles wat over tafel komt tijdens de bijeenkomsten binnenskamers. "Het maakt het makkelijker als er niets naar buiten gaat. Wat mensen in een AA-werkgroep bespreken is heel privé. Samen werken we in twaalf stappen aan het opbouwen van een nieuw leven zonder alcohol", zegt Jan, die al dertien jaar droog staat en zijn ervaring en kennis graag gebruikt om andere alcoholverslaafden te helpen.

Bijvoorbeeld op Goeree-Overflakkee, waar zijn initiatief steun kreeg van onder anderen een huisarts in Oude-Tonge en burgemeester Ada Grootenboer. De laatste regelde ook een locatie waar de eilandelijke AA-werkgroep wekelijks bij elkaar kan komen: bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis. Jan is er blij mee: "Het is goed om hier te beginnen, want Goeree-Overflakkee is een witte vlek in Nederland als het om verslaving gaat."

Start

De eerste wekelijkse bijeenkomst van de AA-werkgroep Goeree-Overflakkee is op woensdag 1 november, van 20.00 tot 22.00 uur. Wie wil komen, doet er goed aan zich vooraf aan te melden. Dat kan via telefoon 06 53931126.

Jan weet niet wat hij moet verwachten op Goeree-Overflakkee. Wel weet hij dat de eerste aanmeldingen al binnen zijn en dat er een potentieel is van zeker 5000 alcoholverslaafden. Ook weet hij dat wie gemotiveerd, is via de AA een eind kan maken aan deze ziekte. "Als AA in je systeem zit, kun je niet meer zonder."

Uit de krant