Jan de Jong van GO-college.
Jan de Jong van GO-college. Foto: Adri van der Laan

Go-college viert vijfjarig jubileum

Algemeen 262 keer gelezen

OUDE-TONGE – Het was eind september vijf jaar geleden dat de eerste leerlingen plaatsnamen in 'de schoolbanken' van GO-college. In het afgelopen jaar heeft de onderwijsinstelling een gestage groei doorgemaakt. Morgen wordt feest gevierd ter gelegenheid van deze mijlpaal.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Jan de Jong, directeur van GO-college, wilde al lang geleden een gelegenheid op het eiland creëren voor jongeren die in de techniek een MBO-opleiding willen volgen. De Jong heeft een onderwijs- en adviesbureau onder de naam OOASE en werkt op het snijvlak van beroepsonderwijs en het beroepenveld. Na een aantal pogingen en het verzetten van heel veel werk, kon in september 2012 het startsein worden gegeven voor GO-college en konden de eerste leerlingen worden geplaatst. Voordat het zover was, heeft hij zich grondig voorbereid, veel gesprekken gevoerd met ondernemers, want de opleiding zou in nauwe samenwerking tussen ondernemers, GO-college en de leerlingen tot stand komen.
In de afgelopen vijf jaar heeft het GO-college een gestage groei doorgemaakt en gedegen organisatie opgezet. Momenteel volgen ruim 20 leerlingen de opleiding aan het college. Er worden lessen gegeven op twee terreinen: werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Een aantal 'oude rotten in het vak' uit het technisch onderwijs verzorgen de lessen.
Jan de Jong, die begon als pionier met twee leerlingen, kijkt tevreden terug op de afgelopen vijf jaar. Het heeft hem enorm veel energie gekost om zijn idee te verwezenlijken. Hij legt uit dat het niet altijd even gemakkelijk is geweest. Het heeft even geduurd voordat er genoeg ondernemers bereid waren om mee te denken. Toch heeft hij altijd in zijn initiatief geloofd. "Ik ben met twee lege handen begonnen en heb mezelf aan mijn eigen haren omhoog getrokken, maar ik ben een superoptimist, want ik wist dat er behoefte is aan goede Mbo-opleidingen dicht bij huis".

Voordelen

Jan de Jong somt de voordelen van GO-college op. De opleiding wordt in nauwe samenwerking met de leerbedrijven uitgevoerd. Deze bedrijven bekostigen een deel van de opleiding. Het andere deel wordt betaald door de leerlingen zelf. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Verder kan men op ieder moment instromen. "Je hebt bij ons niet te maken met het schooljaar. Wanneer een leerling en bedrijf zich meldt, kan men direct aan de slag en doet examen als de leerling daar aan toe is. Elke dag werken wij aan de drie P's: Persoonlijk betrokken, Praktisch gericht, Prestatiegericht". Wekelijks – met uitzondering van drie zomervakantieweken en twee weken met de Kerst – komen de leerlingen meestal drie dagdelen – van 8 tot 12 uur per week – naar Oude-Tonge voor de lessen. "Dit kan ook in de avonduren zijn", verduidelijkt De Jong. Verder is het een voordeel dat de opleiding 'dichtbij' is, men behoeft niet naar Rotterdam, Bergen op Zoom of Vlissingen. "Dat scheelt natuurlijk heel veel reistijd en -kosten".
De aanmelding kan gebeuren vanuit de leerlingen, GO-college gaat dan bij de partners (vooral leerbedrijven) op zoek naar een passend bedrijf. Het kan ook dat bedrijven personeel hebben geworven die een opleiding gaan volgen bij het GO-college.

Erkend

GO-college is een door het ministerie erkend opleidingsinstituut MBO Techniek. "Voor een particuliere opleiding is dit uniek in deze sector", aldus Jan de Jong. GO-college hoopt natuurlijk dat het leerlingenaantal verder toeneemt. Hij heeft hiervoor niet alleen leerlingen nodig die zich aanmelden, maar ook bedrijven die het nut van een goede opleiding inzien. "Maar dit zit nog niet bij iedereen tussen de oren", moet Jan met enige teleurstelling vaststellen.
Men is volgens hem niet overtuigd van het nut van een goede opleiding dichtbij. Leerlingen die eenmaal aan 'de overkant' hun opleiding volgen, komen niet zo vlug meer terug naar het eiland. Het gevolg is dat veel bedrijven heel erg verlegen zitten om technisch goed opgeleid personeel.

De komende jaren zal GO-college er niet alleen alles aan doen om het leerlingenaantal toe te laten nemen, maar ook het niveau op te voeren. "Het opleidingsniveau moet gelijk op blijven gaan met de technische ontwikkelingen", aldus een trotse directeur-bestuurder van GO-college.
Meer info: www.gocollege.nl.

Uit de krant