'Openstelling vuurtoren voorziet in een enorme behoefte' | Eilanden-Nieuws
Logo eilandennieuws.nl

'Openstelling vuurtoren voorziet in een enorme behoefte'

OUDDORP – Als alles een beetje meezit, gaat de vuurtoren van Ouddorp binnen enkele maanden open voor het publiek en kan iedereen genieten van het geweldige uitzicht over de zee, de voordelta, de kust en de Kop van Goeree. De initiatiefnemers vragen spoedig een omgevingsvergunning aan bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Een verandering van het bestemmingsplan is niet nodig.

Door Kees van Rixoort

Na het verkrijgen van de vergunning staan diverse werkzaamheden op het programma om de vuurtoren klaar te maken voor het ontvangen van publiek. Denk aan een ontvangstfaciliteit en een sanitaire voorziening beneden en veiligheidsmaatregelen, zoals een balustrade, boven. Tevens zijn er op verschillende verdiepingen voorzieningen nodig om exposities mogelijk te maken. Daar zal de bezoeker vooral informatie tot zich kunnen nemen over bijvoorbeeld de geschiedenis van de vuurtoren en de omgeving. Partijen als Natuurmonumenten, het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en WO2GO hebben belangstelling om deze functie in te vullen.

Parkeren

Bij de vuurtoren is weinig parkeerruimte. "Maar wij verwachten dat veel bezoekers van de vuurtoren hier op de fiets of lopend naartoe komen, bijvoorbeeld in combinatie met een bezoek aan het strand", zegt Bert Tuk van De Groene Specht, uitvoerder van het project. "Mensen die met de auto komen zien al snel, bij de Groenedijk, een verwijzingsbord naar de grote parkeerplaats bij strandtent Iloon. Dat is hooguit driehonderd meter wandelen naar de vuurtoren en daar is altijd ruimte. De stellige verwachting is dus dat de parkeerdruk bij de vuurtoren minimaal zal zijn. Naast het verwijzingsbord zullen we de grote parkeerplaats ook in folders en andere communicatie-uitingen noemen." Bij de vuurtoren komen wel fietsenstallingen en enige picknicktafels, naast een afrastering richting de duinen.
De openstelling van de vuurtoren voor het publiek is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, een aanvulling uit de reserve toeristenbelasting van de gemeente en sponsoring van onder meer de recreatieondernemers op de Kop van Goeree.

Goereese Gemeenschap

De exploitatie van de vuurtoren komt in handen van de Stichting Goereese Gemeenschap, die dat ook al veertig jaar doet voor de toren van Goedereede. Voorzitter André Kastelein van de stichting heeft hoge verwachtingen van de openstelling van de vuurtoren. "Wij verwachten een respectabel aantal bezoekers per jaar. Er is immers veel toerisme op de Kop en op de vuurtoren kun je genieten van een schitterend uitzicht over de zee, het Haringvliet, de Grevelingen en de kuststrook. Het is een soortgelijke beleving als op de toren van Goedereede, maar op de vuurtoren zie je meer natuur. Toen ik pas boven op de vuurtoren was, zag ik een ree lopen. Met een verrekijker kun je ook de zeehonden op de platen voor de kust zien. Dat heeft natuurlijk wel wat. Daar komt nog bij dat je nooit op de vuurtoren mocht, hooguit als een vuurtorenwachter eens bereid was een bezoeker mee naar boven te nemen. Maar straks is de toren opengesteld voor het publiek. Ik denk dat dit in een enorme behoefte voorziet. Niet alleen bij toeristen, maar ook bij de lokale bevolking." Overigens steekt de Stichting Goereese Gemeenschap, die is opgericht om de leefbaarheid te bevorderen, ook geld in het project.

Volgens Kastelein is de vuurtoren een mooie nieuwe recreatieve voorziening, waar de bezoeker ook nog eens meer te weten kan komen over de geschiedenis van de toren en onder meer de familie Van der Klooster, die enkele generaties vuurtorenwachters leverde. Er zal ook materiaal te zien zijn van de Nederlandse Vuurtorenvereniging. "Van een kermisattractie zal absoluut geen sprake zijn", blikt Kastelein vooruit. "Het gaat hier puur op bezichtiging, rust, genieten van de natuur…"
In de vuurtoren komen, net zoals in de toren van Goedereede, vrijwilligers van de Stichting Goereese Gemeenschap om bezoekers te ontvangen en toegangskaartjes te verkopen. Een kaartje gaat 4 euro kosten; kinderen betalen een euro minder. De toren is te beklimmen op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en in de vakantie van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten