Afbeelding

Schrijver Paul van Loon op De Nobelaer

Algemeen 432 keer gelezen

OUDE-TONGE – Tot grote verbazing van de leerlingen en leerkrachten van basisschool De Nobelaer in Oude-Tonge, kwamen vrijdagmorgen plotseling de bekende kinderboekenschrijver Paul van Loon en GTST-acteur Guido Spek de school binnenwandelen. De reden: Dagmar Blokland uit groep 5/6 had het beste verhaal geschreven voor de landelijke junior schrijfwedstrijd. De heren kwamen het haar persoonlijk vertellen en een cadeau overhandigen. Natuurlijk gingen ze na afloop met alle leerlingen op de foto en deelden ze handtekeningen uit.

Door Mirjam Terhoeve

Vele ouders zullen na thuiskomst gedacht hebben dat hun kinderen een 1 april grap maakten, maar niets was minder waar. De bekende Nederlanders waren echt op school geweest. Er was sowieso al een klein feestje op De Nobelaer, want om 9.00 uur werd het nieuwe logo van de school onthuld door directrice Leny Heemskerk en was er voor elke leerling een cakeje met het logo erop. Wat niemand wist, behalve juf Leny, was dat om 10.00 uur Paul van Loon en Guido Spek de school zouden bezoeken om Dagmar in het zonnetje te zetten. Al zingend en gitaar spelend stapten ze de klas in, waar ze met gejuich werden ontvangen.
Drie bekende kinderboekenschrijvers hadden een verhaal geschreven, waarvan het eind nog ontbrak. Aan de kinderen de taak om het verhaal, zo mooi en spannend mogelijk af te maken. Dagmar had gekozen voor het verhaal van Paul van Loon in de categorie 6 tot 9 jaar. Van alle 8000 inzendingen vond de jury haar verhaal het allerbest.

Schrijfwedstrijd

De Junior Schrijfwedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven en Telekids Boeken en is speciaal voor alle basisschoolleerlingen van Nederland. Vivian den Hollander schreef een verhaal met de titel 'Soep' voor de kinderen van 3 tot 6 jaar. Paul van Loon deed dat voor de categorie 6-9 jaar met de titel 'Dolfje Weerwolfje en de verdwenen dierentuindieren' en Manon Sikkel schreef het verhaal 'Spoek' voor de categorie 9-12 jaar. Deze drie schrijvers vormden samen met Ruben Nicolai, Nicolette Kluijver en Guido Spek de jury. En allemaal vonden ze Dagmars vervolgverhaal heel erg goed. Of zoals ze het vertelden: "Dagmar heeft een mooi afgerond verhaal gemaakt met een prima einde. Ze heeft alle elementen uit het beginverhaal gebruikt en knap samengebracht. Ze heeft zelfs nog nieuwe elementen toegevoegd".
Als beloning kreeg Dagmar haar eigen verhaal als boekje overhandigd en een tablet. Na deze bekendmaking werd het verhaal nog eens voorgelezen in de klas en werd een confetti kanon afgeschoten. Tot grote verrassing van de kinderen uit groep 5/6 lieten Paul en Guido ook nog eens weten dat er voor iedereen uit de klas een tablet was. Niet voor thuis, zoals die van Dagmar, maar om op school te gebruiken. En daar waren ze allemaal natuurlijk heel erg blij mee.

E-book

Na afloop kon Dagmar het allemaal nog niet helemaal bevatten en ze heeft nog een zere arm van het handtekeningen uitdelen. "Ik had echt niet verwacht, dat ik zou winnen van 8000 kinderen", zegt ze. "En dat mijn verhaal, straks als E-book te koop is, dat vind ik heel erg leuk. Ik hou er gewoon van om verhalen te schrijven en dan zelf avonturen te verzinnen. Ik doe het thuis ook vaak. Ik ben nu alweer bezig met een nieuw verhaal. Misschien word ik later wel schrijfster. Paul van Loon en Guido vonden dat ik dat zeker zou kunnen worden. Maar dat weet ik nu nog niet hoor".
Ook directrice Leny Heemskerk is trots op haar leerlinge. "Dit project paste prima in ons culturele programma. Onlangs won groep vijf een muziekprijs en nu deze prijs voor Dagmar. Echt super. Daarnaast doen we ook mee met de gedichtenwedstrijd en de rekenwedstrijd. Het zijn mooie initiatieven om op een leuke manier kennis te maken met cultuur, muziek en literatuur".
Op www.juniorschrijfwedstrijd.nl is alle informatie over de wedstrijd te vinden en ook het verhaal van Dagmar is te downloaden.

Uit de krant