Afbeelding

Gebiedsontwikkeling Noordrand komt in raad tot besluitvorming

Algemeen 384 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het onderwerp Gebiedsontwikkeling Noordrand was in de besluitvormende fase op de raadagenda geplaatst. Dat betekent dat er over het dossier geen debat meer mogelijkheid is.

Door Jaap Ruizeveld

Wel een stemverklaring en ook het toestaan om het item terug te brengen naar de oordeelvormende fase. Voor dit laatste aspect was er geen noodzaak vond de raad. Wel waren er tegenstemmen van de fractie VKGO (Heintjes en De Vos) en fractie Maliepaard. Heintjes herhaalde zijn standpunt dat hij geen heil zag in de integrale ontwikkeling van het gebied. Ook had hij (evenals Maliepaard) er geen vertrouwen in dat met de gekozen aanpak optimaal geld kan worden behaald.

Als inspreker meldde zich de heer L.B. Biemond, die met zijn bedrijf is gevestigd tegen het geplande windgebied. De inspreker had eerder al een schriftelijke reactie op het onderwerp ingediend. Biemond voelt zich gepasseerd. Vindt dat de structuurversterking van de agrarische sector alleen gericht is op de agrariërs in het betreffende windgebied: de windboeren. Zoals de plannen er nu zijn zouden de windboeren 160 hectare BBL-gronden kunnen verdelen onder zes agrariërs. Daarnaast zouden zij een riante vergoeding krijgen uit de windinkomsten en een schadevergoeding voor alle ongemak en overlast.

Meedingen

Biemond wil meedingen naar de BBL-gronden. Anders verzwakt zijn concurrentiepositie ten opzichte van de boeren in het windgebied. Wethouder Markwat gaf op raadsvragen aan dat er nadere informatie komt over de verdeling van gronden die buiten het windgebied liggen. Binnen het windgebied zijn de afspraken gemaakt met de agrariërs en de langdurige pachters. Die ontwikkeling om te komen tot plaatsing van de windmolens en het realiseren van 78Mw heeft nu de hoogste prioriteit. Mogelijkheden voor agrariërs buiten het windgebied komen in de loop van dit jaar aan de orde.

Uit de krant