Afbeelding

Dorpsraad Oude-Tonge maakt herstart

Algemeen 434 keer gelezen

OUDE-TONGE - Sinds vorige week heeft Oude-Tonge weer een dorpsraad. De leden van de eerder opgerichte dorpsraad besloten enige maanden geleden om ermee te stoppen. Ben Musters nam het initiatief om een nieuwe groep bij elkaar te brengen en dat is gelukt. Een goed functionerende dorpsraad is voor de plaatselijke samenleving immers van grote waarde. De nieuwe leden hopen dan ook een schakel te kunnen zijn tussen de dorpsgenoten en de gemeente Goeree-Overflakkee. Er staat nogal wat te gebeuren en men wil de stem van Oude-Tonge niet verloren laten gaan.

De nieuwe dorpsraad heeft er zin in. Afgelopen dinsdag werd de eerste officiële vergadering gehouden. Het team bestaat uit Ben Musters (voorzitter) Lineke Bos (secretaris), Adrie van Maurik (penningmeester), Aad van der Welle, Mirjam Terhoeve, Yvonne Verbiest en Maarten Nouwens (leden). Zij hebben er om financiële redenen voor gekozen om de vorige Stichting voort te zetten in plaats van een nieuwe dorpsvereniging op te richten. Toch wil men zo democratisch mogelijk te werk gaan. Het plan is om goed te communiceren met de plaatselijke verenigingen en de bevolking, met als doel de leefbaarheid van Oude-Tonge te bevorderen. Men wil graag spoedig inventariseren wat er speelt en leeft onder de dorpsbewoners. Vanwege de vakanties zal dat echter even moeten wachten tot september. Veel mensen gaan weg en verenigingen liggen stil. Daarom zullen de leden zich de komende tijd vooral bezighouden met het bezoeken van diverse bijeenkomsten, waarin allerhande zaken worden besproken die ook Oude-Tonge aangaan. In september wil men graag met de verenigingen om de tafel gaan zitten en in oktober zal er een bewonersavond worden georganiseerd.

Kernsubsidie

Verder is er ook nog de kwestie kernsubsidies. De gemeente stelt financiële middelen beschikbaar voor elk dorp. Geld dat bedoeld is voor initiatieven die de gehele gemeenschap ten goede komen en niet alleen beschikbaar is voor verenigingen. Ook op dat gebied zal er goed gecommuniceerd moeten worden. De dorpsraad fungeert hierbij als schakel tussen de bevolking en de gemeente. Om voor de kernsubsidie in aanmerking te komen is een kernvisie met bijbehorend leefbaarheidsplan noodzakelijk. Aan de dorpsraad de taak om zo'n plan op te stellen. Uiteraard zal dit gebeuren in samenspraak met de achterban, dus met de verenigingen, stichtingen en inwoners.

Ideeënbus

De leden roepen hun dorpsgenoten dan ook op om in het najaar gehoor te geven aan de uitnodigingen voor de bewonersavonden. Wie eerder al ideeën en tips wil doorgeven kan dat doen via het e-mailadres info.drot@gmail.com of via de ideeënbus die te vinden is in de winkel van LM Mode aan het Dabbeplein. De dorpsraad is ook te vinden op facebook. Verder hoopt de dorpsraad de komende week een eigen website te lanceren onder de naam www.dorpsraadoudetonge.nl. Zo kan men steeds op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en van het laatste nieuws.

Uit de krant