Afbeelding

Presentatie boek over veerboot Prinses Beatrix.

Algemeen 630 keer gelezen

DEN BOMMEL – "Het is goed dat ook de jeugd bij dit evenement aanwezig is en zo betrokken wordt bij de geschiedenis. Op deze wijze leeft het voort", stelde burgemeester Grootenboer. "Woonkern Den Bommel heeft er een monument bij", zei voorzitter Bakelaar van de Dorpsraad. Gloedvolle woorden en complimenten gericht aan de auteurs van het herinneringsboek Prinses Beatrix, een veerboot met karakter. dat zaterdagmiddag in een overvol hervormd verenigingsgebouw aan de Voorstraat in Den Bommel werd gepresenteerd. Twee jaar hebben Peter Diepenhorst en Jaap Huizer intensief samengewerkt aan het 80 pagina's tellende herinneringsboek dat - kort voor de officiële plechtigheid - in een eerste oplage van 330 exemplaren bij drukkerij De Waal van de pers rolde.

Door Jaap Ruizeveld

"Alle waardering voor uw inzet. Er is vooraf al veel over geschreven. Het is duidelijk dat – precies 50 jaar nadat de veerboot in 1964 verdween – er ook nu nog steeds veel over wordt gesproken. Daarom is het verschijnen van dit boekwerk een bijdrage aan het levend houden van de historie op het eiland. Met de komst van de vaste oeververbindingen werden de drie veerdiensten overbodig. Flakkee was uit het isolement gehaald", zei de eerste burger. Zij was ook bijzonder gecharmeerd van het optreden van het 25-leden tellende chantykoor St. Adolf dat passend bij het thema 'op reis' van Monumentendag 2014 een vocale en muzikale trip maakte van de Zuiderzee naar Mexico om uiteindelijk het eiland Flakkee te promoten. De eerste twee tekstregels: "Hoe mooi is ons eiland, ons prachtig Flakkee. Je woont er nog rustig, je bent hier tevree", zouden bij elke eilandmarketing al indruk maken.

Miniatuur

Behalve het chantykoor waren er nog meer activiteiten ingezet rondom de boekpresentatie. Zo hadden de leerlingen van de basisscholen fraaie kleurplaten van de voormalige veerboot gemaakt en die versierden de wand van het verenigingsgebouw. Schrijver Huizer had samen met de burgemeester als kritische juryleden de inzendingen beoordeeld en uiteindelijk Jan Willem Hage als eindwinnaar aangewezen. Om de kennis van de bezoekers te testen werd ook nog een korte kennisquiz gehouden voordat Peter Diepenhorst (zoon van een oud-kapitein) en Jaap Huizer (oud-tankerkapitein) het eerste exemplaar van hun boek aan burgemeester Grootenboer overhandigden. Dat gebeurde met een act waarbij een miniatuur van de Prinses Beatrix , voorzien met het boek als deklading, richting de eerste burger werd "gevaren".

Speurwerk

Met de veerboot "Prinses Beatrix" onderhield rederij Van der Schuyt tussen 1938 en 1964 een veerdienst tussen Den Bommel op Goeree-Overflakkee en Numansdorp in de Hoeksche Waard. Het was, zoals gemeld, in die periode één van de drie belangrijke verbindingen van het eiland met de vaste wal. De opening van de Haringvlietbrug, als onderdeel van het Deltaplan, betekende het einde van de veerdienst. Afgewisseld met historische gegevens en veel foto's, biedt het boek een aantrekkelijk inzicht in de historie van de Bommelse boot. De auteurs hebben zich bij hun speurwerk laten leiden door de vraag: Waar is de boot gebleven? En dat viel niet mee. Was de boot gesloopt, nadat het vaartuig eerder in verschillende handen was doorverkocht? Pas vorig jaar viel het laatste puzzelstukje op zijn plaats.

Anekdote

Het staat allemaal in het naslagwerk dat ook een lezenswaardige uitleg geeft over de concurrentiestrijd die tussen de veerdiensten heeft gewoed. En dat bij mistig weer de veerboot zelfs een huwelijksnacht verstoorde is een anekdote die op de lachspieren werkt. Ook de vele herinneringen die eilanders aan de veerboot hebben bewaard, zijn hoogtepuntjes. Kortom, het oeuvre van Diepenhorst en Huizer zal zijn weg wel weten te vinden. Zaterdagmiddag hadden de auteurs al hun handen vol om de eerste exemplaren te signeren. Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Van der Boom te Sommelsdijk.

Uit de krant