Minister Melanie Schultz van Haegen met directeur Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat (midden) en Guido van Woerkom, directeur van de ANWB (rechts).
Minister Melanie Schultz van Haegen met directeur Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat (midden) en Guido van Woerkom, directeur van de ANWB (rechts).

Beleef de Deltaroute: Meer kennis en plezier rond de Deltawerken

Algemeen 1.103 keer gelezen

OUWERKERK – Wie maakt er wel eens een uitstapje naar de Deltawerken? Misschien is de Hollandsche IJsselkering, de Oesterdam of de Oosterscheldekering niet de eerste attractie waaraan Nederlanders denken als ze een dagje uit plannen. Maar dat zou zomaar kunnen veranderen nu 'Beleef de Deltaroute' van start is gegaan. Beleef de Deltaroute is een initiatief om naar een van de dertien Deltawerken te gaan – met de auto of met de fiets – en dat te combineren met recreatieve activiteiten in de omgeving. Minister Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) gaf vorige week donderdag het startsein bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Beleef de Deltaroute is een initiatief van Rijkswaterstaat en de ANWB. Rijkswaterstaat is de organisatie die in 1954 begon met de aanleg van de Deltawerken en zorgt met de realisering van deze imposante dammen, sluizen en keringen voor veiligheid en droge voeten. De ANWB is van oudsher een van de organisaties die zich bezighoudt met het bevorderen van recreatie. Beide partners spreken van een "win-win samenwerking". "Beleef de Deltaroute laat zien hoe deze Deltawerken ons al 60 jaar beschermen tegen hoogwater. Daardoor kunnen wij in ons laaggelegen land veilig wonen, werken en recreëren. De essentie is: beleef de Deltawerken."

Website en routes

De samenwerking van Rijkswaterstaat en de ANWB heeft geleid tot een gebruiksvriendelijke website: www.bleefdedeltaroute.nl. Deze site biedt informatie over de achtergrond en functie van de Deltawerken en toont auto- en fietsroutes plus de recreatieve mogelijkheden. Bij elk Deltawerk staat een informatiebord en er is een gratis overzichtskaart.
Er is een snelle Delta Autoroute van ongeveer 370 kilometer langs alle dertien Deltawerken. Wie liever de kleine weggetjes kiest kan voor de toeristische Delta Autoroute kiezen. Bij drie Deltawerken is een audiotour mogelijk: een rondleiding via een app. Het gaat om de Volkeraksluizen, de Oosterscheldekering en de Brouwersdam.
Beleef de Deltawerken biedt voorts drie fietsroutes: Tussen Zilt en Zoet (Philipsdam), Kraan van Europa (Haringvlietsluizen) en Kroon op de Deltawerken (Oosterscheldekering). Een rondleiding is mogelijk bij de Zandkreekdam, Volkeraksluizen, Hollandsche IJsselkering, Haringvlietsluizen en Oosterscheldekering.

Tijdens de officiële start in Ouwerkerk wezen verschillende sprekers op de verdere invulling van Beleef de Deltaroute. Het begin is er, het fundament ligt er, laat de nieuwe activiteiten, routes en attracties maar komen. Dan kan Beleef de Deltaroute alleen maar groeien en de kennis en het plezier toenemen. Diverse partijen zijn al aangehaakt, zoals provincies, waterschappen, VVV's, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en musea, waaronder het Watersnoodmuseum.

Continu waken

Minister Melanie Schultz van Haegen, passend bij de WK-koorts in oranje gekleed, noemde twee redenen waarom Nederlanders de Deltawerken beter zouden moeten leren kennen. "De trots op hoe wij onze veiligheid organiseren. En om het bewustzijn te vergroten hoe belangrijk de Deltawerken zijn om droge voeten te houden. We hebben er 44 jaar over gedaan om de Deltawerken te bouwen. Nu gaan we kijken hoe we er de komende vijftig jaar mee om moeten gaan. De omstandigheden wijzigen: de zeespiegel rijst, er komt meer rivierwater Nederland in, we krijgen te maken met heftiger regenbuien. Daarom werken we aan het programma voor de komende jaren, want je moet continu blijven waken over de veiligheid. We moeten altijd voorbereid zijn op het ergste. "

ANWB-directeur Guido van Woerkom gaf het advies niet alles achter elkaar te ontdekken. "Vierhonderd kilometer, dat is twee keer de Elfstedentocht. Ga er stap voor stap langs en geniet van de omgeving. We zijn in Zeeland en hier heb je de meeste Michelinsterren per hoofd van de bevolking. Dat is ook een aspect om hier wat langer te blijven. Geniet van de omgeving en van wat wij als Nederlanders gepresteerd hebben. En wees bewust dat we eraan moeten blijven werken. De zee zal blijven bewegen. Door de route groeit de bewustwording."

Volgens Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, vormen de Deltawerken een technisch hoogstandje, waardoor de veiligheid en de waterhuishouding sterk zijn verbeterd. Hij zei er trots op te zijn en die trots graag te delen met zoveel mogelijk anderen. "Waterveiligheid is geen vanzelfsprekendheid."

Tijdens de start, die bestond uit het plaatsen van een van de dertien bordjes op een grote kei, was ook de 78-jarige dochter van Johan van Veen aanwezig. Van Veen wordt gezien als de 'vader van de Deltawerken'.

44 jaar bouwen

Rijkswaterstaat startte in 1954 met de bouw van de Deltawerken. De eerste steen werd gelegd bij de Hollandsche IJsselkering. In 1997 was het laatste bouwwerk van de in totaal dertien dammen en stormvloedkeringen gereed: de Maeslantkering. De dertien Deltawerken verkorten samen de lange kustlijn met maar liefst 700 kilometer. Dat maakt dit gebied een stuk minder kwetsbaar voor overstromingen. Bovendien kregen de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden een betere ontsluiting. De Deltawerken beschermen zo'n drie miljoen mensen tegen de zee.

Uit de krant