Afbeelding

Kitesurfen voor de Hartstichting

Algemeen 453 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kitesurfen van Hoek van Holland naar Den Helder, ergens tussen augustus en november. Een tocht van minimaal 130 kilometer langs de ‘pittige’ Nederlandse kust. Maarten Verdoes uit Den Bommel en Paul Huisman uit Oude-Tonge zitten volop in de voorbereidingsfase. Hun missie? 10.000 euro bij elkaar brengen voor de Hartstichting.

Maarten Verdoes (36 jaar) en Paul Huisman (35 jaar) zijn allebei fervente kitesurfers. Paul heeft inmiddels zeven jaar ervaring, Maarten ruim drie. Het is een sport die je niet zomaar onder de knie hebt, vertelt Paul. “Er is best een hoge drempel. Het werkt heel anders dan vliegeren op het strand.” Maarten knikt. “Je moet leren omgaan met de combinatie van de vlieger, je board en het water. Daarbij moet je ook nog eens spelen met kracht en opletten wat er om je heen gebeurt. Het begin is echt zwaar, daarna gaat het leuk worden.” Paul vergelijkt het leerproces met autorijden: “Op een gegeven moment zijn de handelingen geautomatiseerd.” 

Steeds anders
Kitesurfen is niet zonder risico. “Het kennen van de theorie en het werken met goede materialen is erg belangrijk”, zeggen beide kiters. “Eén foutje en je wordt gelanceerd. Kitesurfen kwam pas twintig jaar geleden over uit Hawaï naar Nederland. Toen was het wat spullen betreft nog een beetje ‘houtje-touwtje’. Sindsdien heeft het materiaal grote stappen gemaakt in veiligheid.” Wat de sport zo leuk maakt? “Het enorme gevoel van vrijheid!”, reageert Paul. “Het bijzondere aan kitesurfen is dat het niet constant kan. Je bent afhankelijk van de wind en andere variabelen. Het is elke keer anders en dat zorgt bij de start al voor een gevoel van dankbaarheid dat je mag gaan.”

Minimaal 130 kilometer
Nu staat de mannen een grote uitdaging te wachten. Ergens tussen 19 augustus en 5 november van dit jaar doen ze mee aan de zesde editie van ‘Hoek tot Helder’, de langste ‘downwinder’ (met de wind mee kitesurfen van het ene strand naar het andere) ter wereld. Dat gebeurt op de dag dat de omstandigheden optimaal zijn. De deelnemers horen vijf dagen van tevoren wanneer de tocht plaats zal vinden en twee dagen van tevoren wordt bekend gemaakt of deze definitief doorgaat. Ze starten in de schemering in Hoek van Holland en varen 130 kilometer langs de kust omhoog, om te finishen in Den Helder. De werkelijke afstand kan veel groter zijn, vertellen Paul en Maarten. “Die kan oplopen tot wel 210 kilometer. Net als bij zeilen vaar je niet in een rechte lijn. De Nederlandse kust staat bekend als pittig en is de zwaarste ter wereld.”

De sportieve uitdaging staat niet op zichzelf. Alle deelnemers brengen namelijk minimaal 1.500 euro sponsorgeld mee dat bestemd is voor de Hartstichting. De bedoeling van het evenement is om 1 miljoen euro op te halen. Daarmee kunnen nieuwe methoden worden ontwikkeld om de harten van patiënten met hartfalen volledig en blijvend te genezen. “In Nederland is er een behoorlijke groei in hart- en vaatziekten”, legt Paul uit. “Het gaat nu om 1,7 miljoen mensen, maar binnen acht jaar zullen dat er 2,6 miljoen zijn. De Hartstichting zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek en preventie. Daar zijn z’n 50.000 vrijwilligers bij betrokken. We zijn blij dat we hier op deze manier ons steentje aan bij kunnen dragen.” Paul en Maarten streven er naar om 10.000 euro bij elkaar te krijgen en hebben allerlei manieren bedacht om hun sponsoren te betrekken bij deze missie. Zo houden ze de progressie bij in video’s op hun YouTubekanaal en is er voor bedrijven die sponsoren een leuk bedankje.

Kitesurfen voor het goede doel. Wat Maarten en Paul betreft een gouden combinatie. Ze gaan ‘Hoek tot Helder’ dan ook met veel vertrouwen en enthousiasme tegemoet.

Paul en Maarten sponsoren? Dat kan via deze link. Hier is ook meer informatie over hen en ‘Hoek tot Holland’ te vinden.
Of bekijk het filmpje op hun YouTubekanaal.

Uit de krant