De 7-jarige Solomiia Manokina.
De 7-jarige Solomiia Manokina.

KunstKijk is ook KunstLuister

Algemeen 150 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Denk je aan de KunstKijk, het evenement waarmee Goeree-Overflakkee zichzelf jaarlijks rond Hemelvaartsdag op de artistieke kaart zet, dan denk je aan schilderijen, beelden, keramiek, fotografie, sieraden... Maar naast al deze strelingen voor het oog, profileert de KunstKijk zich ook met een gevarieerd muzikaal programma.

Door Kees van Rixoort

Er valt weer genoeg te kijken tijdens de KunstKijk 2023. Niet minder dan 102 kunstenaars exposeren op 35 verspreid over Goeree-Overflakkee liggende locaties. Na de opening van het evenement in Het Trefpunt te Stad aan ’t Haringvliet, op woensdagavond 17 mei, ontrollen zich vier dagen, van 18 tot en met 21 mei, die het kunstminnende publiek zullen bekoren. Het thema is water, waarmee de organiserende werkgroep KunstKijk aansluit bij de herdenking van de Watersnoodramp, die zeventig jaar geleden plaatsvond, en de klimaatverandering, die onder andere stijgend zeewater met zich meebrengt.
Kijken naar kunst is populair. Daarom zal de komende editie van de KunstKijk ongetwijfeld weer grote aantallen liefhebbers op de been brengen. Bijvoorbeeld om een rondje te fietsen langs een aantal locaties.

Verrijking

Maar het houdt dus niet op bij kijken alleen. “Muziek is ook een discipline in de kunst”, zegt Heleen De Witte, die het muzikale programma van de KunstKijk jaarlijks in de steigers zet. “Door beeldende kunst en muziek bij elkaar te brengen, biedt de KunstKijk een totaalpakket en valt er nog meer te genieten. Muzikale optredens zijn een verrijking van het programma.”

De Witte, violiste en viooldocente, streeft ernaar om op elke KunstKijk-dag minimaal twee concerten in te plannen. “De variatie is belangrijk. Zelf ben ik van de klassieke muziek, maar op de KunstKijk wil je een mix van muziekstijlen – jazz, singer-songwriters, klassiek –, zodat er voor elk wat wils is. Ook probeer ik altijd jong talent op te laten treden, zoals deze keer harpiste Joline Sperling, en musici van het eiland, onder wie Clementine en Amber van Opijnen. Dat laatste is ook bedoeld om te laten horen wat Goeree-Overflakkee allemaal te bieden heeft op muzikaal gebied. Wat ik tot slot ook altijd probeer is vooral beroepsmusici te programmeren.”

Oekraïense leerling

Bijzonder zijn de optredens van het Zeeuws Strijkkwartet, bestaande uit musici van het Zeeuws Orkest, en Flip Noorman, die bij Lust en Last in Sommelsdijk liederen van Tom Waits ten gehore brengt. Nog bijzonderder, in ieder geval voor Heleen De Witte, is wellicht het concert dat haar Oekraïense leerlinge Solomiia Manokina geeft, nog wel op donderdag 18 mei, de dag dat de piepjonge getalenteerde violiste 7 jaar wordt.
Maar in feite zijn alle muzikale optredens tijdens de KunstKijk bijzonder, vindt Heleen De Witte. “Het is een aantrekkelijk programma.” Laat, kortom, niet alleen de ogen genieten, de komende dagen, maar ook de oren.
Het hele programma, inclusief tijden en locaties, is te vinden op www.kunstkijk.com.

Tijdens de opening van de KunstKijk 2023 speelt Het Belangenrijk de voorstelling ‘Als de dijken breken’. Eerder bracht het gezelschap dit multidisciplinaire stuk op de planken rond de herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Toen in Dirksland, Middelharnis en Stellendam, nu, in Stad aan ’t Haringvliet. De plaats van handeling, Het Trefpunt, was zeventig jaar geleden een geschenk van Zweden aan het dorp.

Joline Sperling.
Marieke Brokamp en Inti de Maet (Foto: Hans Colijn).

Uit de krant