Afbeelding

Renovatie Heinenoordtunnel (A29): afsluitingen april en mei 2023

Algemeen 1.584 keer gelezen

REGIO - Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De renovatie duurt tot eind 2024. De tunnel is regelmatig afgesloten. In weekenden en nachten vooral in één rijrichting. In de meivakantie, van vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 05.00 uur, is de tunnel in beide rijrichtingen dicht.

“Vermijd files, werk zoveel mogelijk thuis of reis anders”, raadt Rijkswaterstaat aan. “Gaat u de weg op? Houd dan rekening met omleidingen en extra reistijd die in de spits kan oplopen tot meer dan een uur.”

Afsluitingen april en mei
De tunnel is afgesloten van:
- vrijdag 24 maart 22.00 uur tot maandag 27 maart 05.00 uur richting Bergen op Zoom
- vrijdag 7 april 22.00 uur tot dinsdag 11 april 05.00 uur richting Bergen op Zoom
- woensdag 12 april 22.00 uur tot donderdag 13 april 05.00 uur richting Rotterdam
- donderdag 13 april 22.00 uur tot vrijdag 14 april 05.00 uur richting Bergen op Zoom
- vrijdag 21 april 22.00 uur tot maandag 24 april 05.00 uur richting Bergen op Zoom
- vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 05.00 uur in beide rijrichtingen
-  vrijdag 19 mei 22.00 uur tot maandag 22 mei 05.00 uur richting Bergen op Zoom

De actuele planning met alle afsluitingen in 2023 voor het wegverkeer staan op www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel

Omleidingen voor wegverkeer
Bij afsluitingen in de rijrichting Rotterdam (van zuid naar noord) wordt doorgaand (vracht)verkeer omgeleid via de A16, A17 en A15. Lokaal verkeer van de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 en A16 of via A29 richting zuiden, A17 en A16.

Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt doorgaand (vracht)verkeer omgeleid via de A15, A16 en A17. Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 of via A16, A17 en A59. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en N57. Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichtingtolvrij is.

Advies weggebruiker
Om de hinder te kunnen beperken treft Rijkswaterstaat maatregelen. Hinder beperken kan Rijkswaterstaat niet alleen, daar is ook de hulp van de weggebruiker voor nodig. Om de extra reistijd te kunnen beperken en lange files te voorkomen is het advies:

- Werk zoveel mogelijk thuis
- Stel uw reis uit als het kan
- Reis niet met de auto als het niet per se hoeft
- Pak de fiets voor de korte afstanden
- Reis met het OV
- Reis buiten de spits
- Reis samen
- Check de actuele verkeerssituatie op uw route voor u vertrekt

Pendelbussen in de meivakantie. Actietarief 2 euro
De buslijnen worden aangepast. Alle bussen in de Hoeksche Waard rijden frequenter naar busstation Heinenoord, daar kunnen reizigers overstappen op speciale pendelbussen. De bus tussen Hoeksche Waard en bijvoorbeeld Rotterdam is een beter en sneller alternatief voor de auto.

Er komen 3 pendelbussen van en naar busstation Heinenoord:
- Pendel A naar en van Rotterdam Zuidplein. Hier kunt u overstappen op de metro.
- Pendel B naar en van Rotterdam Lombardijen. Hier kunt u overstappen op de trein of de tram.
- Pendel C naar en van Barendrecht station. Hier kunt u overstappen op de trein.

In- en uitchecken kan met betaalpas en/of OV-chipkaart. Meer informatie vindt u op www.ovpay.nl. De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel en via 9292OV

Vanaf 11 april lagere maximumsnelheid
Dankzij lichtroosters boven de tunnelingangen kunnen automobilisten geleidelijk wennen aan de overgang van licht naar donker. Het lichtrooster boven de buis richting Bergen op Zoom wordt in het weekend van 7 april verwijderd. Dit is al eerder gebeurd bij de buis richting Rotterdam. Vanaf dinsdag 11 april geldt dat in beide rijrichtingen de maximumsnelheid verlaagd is naar 90 km/h. Door een lagere snelheid heeft de automobilist meer tijd om te wennen aan de overgang van het licht. In de tunnel is ook extra verlichting aangebracht om de overgang van licht naar donker minder groot te maken.

Over de werkzaamheden
De tunnel wordt grondig gerenoveerd. Rijkswaterstaat vervangt alle installaties en alles wat daarbij hoort. “We bouwen een middentunnelkanaal, repareren en vervangen beton en vervangen de waterafvoer. Ook conserveren we het staal van de overgangen (zinkvoegen) tussen de tunnelelementen en vervangen we de lichtroosters, ledverlichting en het asfalt.”

Meer informatie 
Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel. Daar leest u ook welke maatregelen Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u kunt doen om files te voorkomen. Het is ook mogelijk om aan te melden voor de digitale nieuwsbrief waarin Rijkswaterstaat weggebruikers op de hoogte houden van werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen via Facebook.com/Heinenoordtunnel. Voor het internationale wegverkeer is er een website in 9 talen: www.A29roadworks.nl

Kijk voor route-informatie op www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl en voor de actuele verkeerssituatie op renovatieheinenoordtunnel.nl

Uit de krant