Dodenherdenking 2022 in Nieuwe-Tonge (Foto: archief Eilanden-Nieuws).
Dodenherdenking 2022 in Nieuwe-Tonge (Foto: archief Eilanden-Nieuws).

Geen Gay op Flakkee-krans bij dodenherdenking Nieuwe-Tonge

Algemeen 972 keer gelezen

NIEUWE-TONGE - De stichting Gay op Flakkee mag tijdens de aankomende dodenherdenking in Nieuwe-Tonge geen krans leggen namens de lhbt+-gemeenschap. 

De stichting had die vraag neergelegd bij de organisator van de lokale dodenherdenking, oranjevereniging Ring van Oranje. “De afgelopen weken hebben wij gekeken of we, naast Middelharnis, ook in Nieuwe-Tonge een bloemstuk kunnen leggen tijdens dodenherdenking”, aldus Gay op Flakkee. “We worden altijd enorm warm ontvangen in Middelharnis en daar zijn we elk jaar opnieuw heel erg dankbaar voor. Maar we hebben er wat vrijwilligers bij gekregen en het eiland is groter dan alleen Middelharnis. Daarom leek het ons een leuk idee om elk jaar in nog een ander dorp een bloemstuk te leggen.”

De stichting legde naar eigen zeggen telefonisch uit wat de bedoeling was: “Een boeket leggen waarbij de naam van onze stichting wordt genoemd. Geen poespas, geen vlaggen. Gewoon normale mensen die een bloemetje komen leggen om, in het bijzonder, de homo’s te herdenken die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

De volgende dag volgde een telefoontje van de oranjevereniging, aldus Gay op Flakkee. “Het bestuur vond het een goed idee, maar ze zijn bang dat Nieuwe-Tonge er niet klaar voor is. Geen bloemlegging voor Gay op Flakkee dus. Jammer, maar misschien is het dorp er over een paar jaar wel klaar voor, zo klonk ons antwoord. Even voor de goede orde: wij zijn niet boos op de Ring van Oranje. Ze moesten een besluit nemen en daar zouden mensen sowieso boos op worden. Want als ze wel ja hadden gezegd, dan waren er ook mensen niet blij. Zo werkt dat nu eenmaal.”

Oranjevereniging Ring van Oranje heeft inmiddels ook gereageerd: “We hebben dit besproken tijdens onze vergadering en na veel wikken en wegen, met goede intenties besloten hiervoor te bedanken”, aldus het bestuur. “Vorig jaar was er een gedenkwaardige herdenking voor alle inwoners van Nieuwe-Tonge en dat willen we vooral zo houden. We herdenken alle slachtoffers zonder specifieke groepen nader te benoemen. We zetten ons juist belangeloos in om saamhorigheid en verbinding te creëren in Nieuwe-Tonge. We willen het voor iedereen goed doen en hebben ervoor gekozen om eventuele onrust te voorkomen.” De oranjevereniging heeft “een goed gesprek gehad met Gay op Flakkee en ze waren heel begripvol naar ons toe en respecteerden onze beslissing.”

Het verzoek kreeg een staartje toen het Algemeen Dagblad lucht kreeg van het besluit van de oranjevereniging en erover publiceerde. Inmiddels bemoeit ook burgemeester Ada Grootenboer ermee. Volgens het AD is ze in gesprek met de organisatie over de kwestie.

Uit de krant