Afbeelding

Ode aan Hans in CSG Prins Maurits

Algemeen 670 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Onder de bezielende leiding van kunstdocente Coraliene van Dijken is op de bovenverdieping van de CSG Prins Maurits in Middelharnis een kleinschalige overzichtstentoonstelling van het werk van Hans Dolieslager gerealiseerd. Hans is jarenlang als docent tekenen betrokken geweest bij onder meer de opbouw van de kunstcollectie “Maurits Art” van de school en was een bevlogen docent. Als zelfstandig kunstenaar, gevestigd in Goedereede, heeft hij een uitgebreid oeuvre in de vorm van olieverfwerk, pastels, zeefdrukken en etsen nagelaten en heeft een werk van hem zelfs een plaats gekregen in de collectie van het Koninklijk Huis. Hans werd met name geïnspireerd door de schitterende natuur van de kop van het eiland.

Coraliene gaf aan de aanwezige leerlingen een kunsthistorische beschouwing van Hans’ werk en zijn “handschrift”, dat zich kenmerkt door impressionistische lichtval en vervagend landschap. Ook ging zij in op Dolieslagers procedé voor de vervaardiging van zeefdrukken.

André Kastelein, docent aan de Prins Maurits en vriend van Hans, vertelde iets over Hans’ levensloop: leraar in het basisonderwijs, docent tekenen en uiteindelijk zelfstandig kunstenaar.

Triest dat Hans bij deze “Ode aan Hans” niet aanwezig kon zijn. Alzheimer heeft genadeloos toegeslagen en Hans wordt nu verzorgd in Bestenwaerd in Dirksland.

Aan de hand van een door Coraliene mooi verzorgde kunstkijkwijzer konden de leerlingen kennis nemen van de werkwijze van Hans en zijn verbeelding van het landschap van ons eiland. Zijn werk is nog tot 17 mei in de school te zien.

Uit de krant