Afbeelding

Flakkees Vrijheidsfeest staat in de steigers

Algemeen 362 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Op zaterdag 13 mei staat het centrum van Middelharnis in het teken van de Bevrijding van Nederland in 1945. Het Diekhuusplein heet die dag het Plein van de Vrijheid en het Beneden Zandpad Liberty Lane. Ook de parkeerplaats aan de Nieuwstraat is een locatie waar het Flakkees Vrijheidsfeest zich ontvouwt.

Door Kees van Rixoort

Het grote evenement is opgezet ter ere van vijfenzeventig jaar Bevrijding. Dat is inmiddels drie jaar geleden; eerder kon het feest niet doorgaan vanwege corona. Het programma is in grote lijnen bekend. De verdere uitwerking volgt de komende weken.

Op het Diekhuusplein, Plein van de Vrijheid dus, begint het Flakkees Vrijheidsfeest met een parade van vaandelzwaaiers onder muzikale begeleiding. Te zien zijn de vlaggen van landen die de Bevrijding gestalte hebben gegeven en van de dorpen op Goeree-Overflakkee. Eilandelijke veteranen hijsen de vlaggen te midden van leden van Scouting Goedereede die een erehaag vormen.

Dan volgt het openingsconcert. De rest van de dag zijn er diverse muzikale optredens, in verschillende stijlen, waarbij de link met de Bevrijding uiteraard niet zal ontbreken. In het Diekhuus exposeren leden van de Rare Kiek foto’s met het thema Vrijheid op Goeree-Overflakkee. Ook is daar doorlopend een korte film te zien over waterlinies en de inundatie tijdens de Tweede Wereldoorlog: Water tegen de Vrijheid.

Het Beneden Zandpad, die dag Liberty Lane, staat tijdens het Flakkees Vrijheidsfeest vol kramen. Op de Vrijheidsmarkt, waar tevens streekproducten te koop zijn en oude ambachten zich presenteren, is ook de eilandelijke Modelbouwvereniging vertegenwoordigd. En wel met boten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Er staan diverse militaire voertuigen – met een speciale fotohoek – en hopelijk vliegen er historische vliegtuigen over. Door schoolkinderen beschilderde kronen zijn te zien op het evenemententerrein. Omdat er ook soldaten uit de Franse tijd en watergeuzen uit de tijd van de strijd tegen de Spanjaarden naar Middelharnis komen, krijgt het evenement het karakter van ‘Vrijheidsfeest door de eeuwen heen’.

Een grote nostalgische kermis strijkt vrijdag 12 en zaterdag 13 mei neer op het parkeerterrein aan de Nieuwstraat. Op zaterdag zijn daar ook militaire voertuigen te bewonderen.

Het Flakkees Vrijheidsfeest is een initiatief van Hart van Goeree-Overflakkee, in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, MSV & AV Flakkee, de Modelbouwvereniging, Stichting ZIJN, de Oranjevereniging Middelharnis/Sommelsdijk, de eilandelijke veteranen en Scouting Goedereede. In de aanloop naar het feest verschijnt er een speciale huis-aan-huiskrant.

Uit de krant