Het lossen van de goederen bij Rehoboth. Foto: Herman van Wezel
Het lossen van de goederen bij Rehoboth. Foto: Herman van Wezel

Noodhulp via werkbezoek van Stichting OZO

Algemeen 84 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onlangs hield Stichting OZO (Onderlinge Zorg Oekraïne) haar zesenzestigste werkbezoek, in deze tijd ook wel noodhulptransport genoemd. Tijdens het bezoek kon er veel werk worden verricht en natuurlijk kon met de meegebracht goederen ook een beetje van de nood worden verlicht, want die is onder ouderen en andere hulpbehoevenden zeer groot.

Een jaar geleden viel Rusland het oosten van Oekraïne binnen en sinds die tijd is het voor de bewoners in het werkgebied van Stichting OZO niet beter op geworden: hoge prijzen van levensmiddelen, stookhout, gas, brandstof voor auto’s en landbouwmachines en een gebrek aan eerste levensbehoeften verergerden de situatie van de inwoners van het gebied. Daarom zijn er vorige jaar met de hulptransporten veel houdbare levensmiddelen, genees- en verbandmiddelen meegenomen. Deze transporten voorzagen in een behoefte en konden zowel voor eigen gebruik in Rehoboth als voor hulp aan arme gezinnen worden aangewend. De mensen van Stichting OZO zijn heel blij dat hun grote achterban veel geld en goederen heeft bijeengebracht om de juiste hulp te verlenen.

Aggregaten
Naast de hoge prijzen en gebrek aan veel artikelen is de elektriciteitsvoorziening een groot probleem. Doordat er in de strijd veel elektriciteitscentrales worden gebombardeerd, wordt de beschikbare stroom verdeeld over het land. Dit betekent dat ongeveer vier keer per dag de elektriciteit uitvalt. Daarom bevatten de bus en de kar dit werkbezoek zes aggregaten. Zij werden verdeeld over plaatsen waar deze apparaten hard nodig zijn. Ook deze keer gingen er weer veel incontinentiemateriaal en geneesmiddelen mee op het transport. Dit materiaal is in Oekraïne moeilijk te verkrijgen en als het er is, is het heel duur.

Boerderij
Stichting OZO exploiteert ook een boerderij. Momenteel staat alles gereed om te gaan planten en zaaien. Voor veel boerenbedrijven is het in het afgelopen jaar moeilijk geweest vanwege eerst de droogte en later tijdens de oogsttijd de overvloedige regenval. Tijdens het werkbezoek werden door de ‘brandweermensen’ verschillende vrijwillige brandweerploegen en kazernes bezocht en waar nodig training verzorgd en materiële hulp geboden. Er werd ook geoefend bij Kindertehuis de Barmhartige Samaritaan. Meer informatie over Stichting OZO is te vinden op www.stichitng-ozo.nl. (Door Adri van der Laan)

Uit de krant