Afbeelding

Nieuwe ontwikkelingen op RGO havo

Algemeen 526 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De havo op RGO College is volop in beweging. Met een stuk onderwijsvernieuwing, zoals de invoering van Havo Praktijkvakken (HavoP), ondernemerschap met stages en meesterproeven, het vak Beweging, Sport en Maatschappij en topsportbeleid, komt de school tegemoet aan wat leerlingen van nu aan extra uitdaging en motivatie nodig hebben.

Michael Dekker, teamleider op de havo, is enthousiast over wat de school in de afgelopen maanden aan nieuwe plannen heeft kunnen realiseren voor de havo-afdeling. “Vorig jaar hebben we Up2havo gestart, waardoor leerlingen met mavo-advies of mavo/havo-advies meer tijd krijgen om de leerstof goed te leren beheersen en waardoor ze kansrijker zijn om een havo-diploma te behalen. Je ziet nu dat deze extra ‘stroom’ steeds meer gaat leven en goed ontvangen wordt door leerlingen en ouders. De leerlingen van Up2havo hebben een praktijkweek in hun rooster. Onlangs hebben zij kennis gemaakt met praktijkvakken binnen de beroepsprofielen van RGO Beroepscampus. Dat zijn mooie ontwikkelingen en het belangrijkste is natuurlijk, dat we zien dat de leerlingen hier erg enthousiast over zijn.”

Havo praktijkvakken

Landelijk wordt er gewerkt aan het vernieuwen van het havo-onderwijs met inspirerend, toekomstbestendig en praktijkgericht onderwijs. Een team docenten van de RGO is op landelijk niveau betrokken bij deze ontwikkelingen en dat resulteerde in het invoeren van het vak HavoP in de bovenbouw. “We hadden al het praktijkvak kunst in de bovenbouw en dit schooljaar is daar Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) bijgekomen. Alle lichten staan op groen qua voorbereiding en we zijn ingeloot voor de pilot om HavoP te mogen opzetten”, aldus Michael Dekker.

“Voor havo 4 betekent dit dat er een examenvak is, waarbij je via een stage een meesterproef gaat doen. Je gaat dus echt de praktijk in en vervolgens rond je dat af als examenvak. We mogen dat voor het nieuwe schooljaar én het jaar daarna aanbieden en dan volgt er een evaluatie.”

BSM: meer dan sport 

BSM is zo’n nieuw vak op de havo, waar naast een afwisseling tussen theorie en praktijk, ook het sociale aspect een belangrijk leerdoel is. Docent BSM en coördinator topsportbeleid Stefan Janssen: “In de eerste plaats moet je sport écht heel leuk vinden en daarnaast gebruik je bij BSM sport als middel om jezelf te ontwikkelen. Je leert presenteren, organiseren denk hierbij aan het organiseren van een toernooi, lesgeven op een basisschool en het begeleiden van de koningsspelen en sportdagen, maar ook reanimeren en EHBO hoort bij dit vak. BSM is een eindexamenvak, dat wordt afgesloten met een schoolexamen. Het vak is erg enthousiast ontvangen en dit jaar is er al een klas met 29 leerlingen.

Topsport faciliteren in de eigen schoolomgeving

Je hebt een (landelijke) topsportstatus, maar je vindt ook je schoolcarrière belangrijk. Vaak heb je dan voor trainingen en toernooien zoveel tijd nodig dat je gedwongen was om naar een Lootschool buiten de regio te gaan. Voor deze toptalenten is sinds kort topsportbeleid voor de RGO aangevraagd én goedgekeurd door het Ministerie van OCW. Nienke Dullemond uit havo 5 is dolblij met de faciliteiten die er zijn op de RGO, dankzij het topsportbeleid “Ik doe aan wielrennen en in de winter fiets ik op de baan. Mijn ambitie is om het hoogste niveau daarin te bereiken. Doordat ik op de RGO gebruik kan maken van de faciliteiten voor topsporters, lukt het mij dit te combineren met het behalen van mijn havo- diploma. Het is erg fijn dat deze mogelijkheid nu op mijn eigen school geboden wordt.”

Uit de krant