Presentator Waldy van Geenen en verslaggever Rens Turk.
Presentator Waldy van Geenen en verslaggever Rens Turk.

NPO Radio 1-programma 5 Dagen week lang in Stad aan ’t Haringvliet

Algemeen 1.107 keer gelezen

STAD AAN ‘T HARINGVLIET - Deze week staat de gele bus van het radioprogramma 5 Dagen (NTR/PowNed) ‘op Stad’ zoals de bewoners van Stad aan ’t Haringvliet hun dorp noemen. 

Sinds dit jaar stopt buslijn 635 niet meer in het dorp, maar rijdt de bus van Ooltgensplaat via Achthuizen en Den Bommel rechtstreeks door naar Middelharnis. De bus was de enige verbinding tussen de verschillende dorpen op het eiland Goeree-Overflakkee en deed voorheen alle dorpen aan.

De leefbaarheid van Stad aan ’t Haringvliet komt met dit beperkte vervoer in gevaar. Alle winkels zijn al uit het dorp vertrokken, zelfs de Rijdende Winkel heeft het uiteindelijk niet gered. Ouderen, scholieren en mensen met een krappe beurs, die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, verliezen hiermee een groot deel van hun vrijheid.

Deze ontwikkeling staat niet op zichzelf. Het is iets dat speelt in meer dorpen in Nederland. De bewoners van Stad aan ’t Haringvliet zien de leefbaarheid van hun gemeenschap met het verdwijnen van de bus onder het nulpunt zakken en zijn in actie gekomen. De gele bus van 5 Dagen strijkt neer in het dorp om te praten met bewoners. De zeer actieve gemeenschap heeft het heft in eigen hand genomen met een toekomstvisie ‘Stad op Stelten’, waarin bijzondere duurzaamheidsprojecten, recreatie en natuur een plek hebben gekregen om zo Stad aan ’t Haringvliet als prettige en leefbare plaats te behouden.

De uitzendingen van 5 Dagen, live vanuit Stad aan ‘t Haringvliet, zijn te beluisteren van maandag 5 tot en met vrijdag 9 december van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de site van 5 Dagen: www.nporadio1.nl/programmas/5-dagen.

Uit de krant