Afbeelding

‘Samen’ is het geheime ingrediënt van een goede maaltijd

Algemeen 677 keer gelezen

DIRKSLAND - Op dinsdag 8 november is in de SVIK gestart met een wekelijkse maaltijd ‘Samen koken, samen eten’ voor inwoners van Dirksland. 

“Gezellig samen met anderen aan tafel, lekker eten en ontspannen praten. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor sommigen vergt het moed om over de drempel te stappen: omdat ze een dierbare verloren hebben, of zich zorgen maken over de stijgende prijzen in de winkel en van energie, de oorlog in Oekraïne, bezorgd zijn over de (klein)kinderen, of het moeilijk vinden om contact te leggen. Anderen kijken uit naar een stukje gezelligheid. De vrijwilligers proberen het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Jong, oud, arm, rijk, alleenstaand of met het hele gezin, iedereen is welkom. Het zou mooi zijn als er contacten ontstaan tussen jong en oud. En het mooie is dat iedereen een steentje bij kan dragen om er een gezellige maaltijd van te maken.”

Samen koken lukt nog even niet, want de keuken is nog niet klaar. Tot half december bereiden enthousiaste koks daarom de maaltijd thuis. Vanaf 16.15 uur komen de eerste gasten en staan de vrijwilligers van de SVIK klaar om een kop koffie of thee in te schenken. Vanaf dat moment begint het kennis maken met mensen die elkaar niet kennen of het bijpraten met bekenden. Intussen worden de tafels gedekt, want de koks komen omstreeks 17.00 uur met de maaltijd. Iedere week wordt er voor een lekker menu gezorgd.

Tijdens de eerste twee maaltijden werd al duidelijk dat de maaltijden en de gezelligheid door de gasten gewaardeerd worden. “Heerlijk gegeten in een fijne en ongedwongen sfeer” en “Ik ga mijn buurvrouw vragen of ze volgende week ook meekomt. Het is zo gezellig”, krijgen de vrijwilligers terug. ‘Samen koken, samen eten’ verbindt, verrast en brengt gezelligheid in tijden waarin velen wel een mooie ervaring kunnen gebruiken.

“Samen koken, samen eten’ wordt georganiseerd door Voor Mekaore, een samenwerkingsverband tussen de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK), de Hervormde Kerk Dirksland en de Oranjevereniging Dirksland. Met dank aan de negen koks die het mogelijk maken om ‘Samen koken, samen eten’ te organiseren.

Woont u in Dirksland en heeft u ook zin om aan te schuiven op dinsdagavond? Meldt u dan uiterlijk de vrijdag ervoor aan vóór 16.00 uur bij Mimi van Loon, mobiel 06 39239444. Er zijn geen kosten aan verbonden. Bent u slecht ter been? Daar kunnen we vast wel een oplossing voor vinden.

Uit de krant