Logo eilandennieuws.nl
Wethouder Eijkenduijn onthult het bordje ‘Geregistreerd Museum’.
Wethouder Eijkenduijn onthult het bordje ‘Geregistreerd Museum’.

‘Geregistreerd Streekmuseum bevindt zich in goed gezelschap’

SOMMELSDIJK - Trots en champagne waren er na de onthulling van het bordje ‘Geregistreerd Museum’ bij de ingang van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Met zichtbaar plezier verrichtte Jaap Willem Eijkenduijn, de kersverse wethouder van onder meer culturele zaken, de officiële handeling op de laatste vrijdagmiddag van juli.

“We hebben iets te vieren: de erkenning van ons Streekmuseum”, aldus de wethouder. “Er zijn in Nederland ruim vijfhonderd musea met die erkenning en er zitten vele pareltjes bij. U bevindt zich dus in goed gezelschap.”
Eijkenduijn schetste de geschiedenis van het in 1949 opgerichte Streekmuseum in grove streken en vatte die als volgt samen: “Van kijkmuseum naar belevingsmuseum.”

Professioneel
Het register, waarin het Streekmuseum sinds kort is te vinden, noemde hij een kwaliteitskeurmerk. “Er is hard aan gewerkt. Het museum is aan de slag gegaan met professionaliseren. Terwijl ik het Streekmuseum nooit als niet-professioneel heb gezien. Wel is nu alles goed doordacht, is er meer kans op subsidies en kan ik hier misschien in de toekomst met mijn Museumjaarkaart naar binnen.”
“We geven u de eer die u verdient”, zei Eijkenduijn tegen de mensen van het Streekmuseum. “Dit is een van de leukste musea in de omgeving.” Daarna trok hij de Flakkeese vlag weg voor het bordje met het logo ‘Geregistreerd Museum’ naast de voordeur.

Voorzitter Hans Kalle van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee keek terug op een intensief traject om zover te komen. Het proces richting ‘Geregistreerd Museum’ nam vier jaar in beslag. “Maar nu is het officieel: we zijn een professioneel museum.”

Later dit jaar besluit het bestuur van het museum of de Museumjaarkaart inderdaad gaat gelden als toegangsbewijs. Maar er staat nog meer op het programma, waaronder het Romeinenjaar in 2023 en het 75-jarig bestaan het jaar erop. (Door Kees van Rixoort)

Meer berichten