Van links naar rechts: Rob den Hertog, Lauran den Hertog, gouverneur Parson, Piet den Hertog.
Van links naar rechts: Rob den Hertog, Lauran den Hertog, gouverneur Parson, Piet den Hertog.

Amerikaanse gouverneur bezoekt Mèkkerstee

Algemeen 1.884 keer gelezen

OUDDORP – Het zal niet vaak voorkomen dat je een onvervalst Amerikaans-Engels accent in de Mèkkerstee hoort. Maar het komt dan ook niet elke dag voor dat de Amerikaanse gouverneur van Missouri (Verenigde Staten) een kijkje komt nemen op het eiland. Afgelopen donderdag 28 juli was echter wel zo’n dag. Hoog bezoek dus voor de Mèkkerstee.

Koortachtig wordt er halverwege de middag gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten: de vloer wordt nog even snel geveegd en de glazen achter de bar netjes recht gezet. Alles is in kannen en kruiken als iets over drieën drie zwarte auto’s de oprijlaan op komen. De Mèkkerstee is voor deze gelegenheid afgesloten voor het publiek. Naast de gouverneur, zijn vrouw en verschillende stafleden is er ook een beveiligingsteam meegekomen. Zij houden de boel nauwlettend in de gaten, maar blijken niet immuun voor de lekkernijen die de Mèkkerstee te bieden heeft.

Fijne sfeer
Eigenaar van de Mèkkerstee Piet den Hertog staat samen met zijn zoons Lauran en Rob de bezoekers op te wachten. Na de korte kennismaking gaat het gezelschap naar binnen. Daar worden – onder het genot van koffie en gebak – twee presentaties gehouden. De eerste presentatie wordt gehouden door Den Hertog en gaat over de Mèkkerstee. Het concept van het bedrijf wordt uitgelegd, alsook de filosofie: een transparant voorbeeldbedrijf zijn, dat z’n maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.

De tweede presentatie wordt gegeven door het duo Dirk-Jan van Horssen en Jehan Ettema van Goat Improvement Company (GIC). Zij houden zich bezig met het verbeteren van de geitenveestapels over de hele wereld. Graag krijgen ze verder voet aan de grond in de Verenigde Staten. Via hen is het bezoek gelopen. Via een bekende hoge ambtenaar kregen ze te horen dat gouverneur Mike Parson (Republikein, Missouri) een tijdlang in Nederland verblijft. “Hij wilde graag meer weten over ons project. Al snel kwamen we uit op de Mèkkerstee. Dat is relatief goed bereikbaar, is de eerste geitenboerderij die meedeed aan ons fokprogramma én er hangt hier een fijne sfeer. De locatie leent zich er dus goed voor.’’

Verzot
Voordat de gouverneur nog een rondleiding krijgt bij de Mèkkerstee, vertelt hij eerst dat hij begrip heeft voor de Nederlandse boeren in deze turbulente tijden. Dan volgt een rondgang door de Mèkkerstee. Er wordt de Amerikaanse bezoekers een geitenijsje aangeboden, waar met name de beveiligers verzot op blijken te zijn. Daarna gaat het via de winkel (waar de vrouw van de gouverneur voor haar kleinkind de kenmerkende gele klompjes koopt) naar de stal. Helaas is er net te weinig tijd om dan nog naar de kaas-opslagruimte te gaan. Want de tijd tikt onverstoorbaar door, en door de geïnteresseerde vragen duurt het soms wat langer dan gepland.

De gouverneur is zelf ook boer, dus de thematiek heeft duidelijk zijn interesse. Achteraf geven Van Horssen en Ettema (GIC) aan tevreden te zijn over het bezoek. “Het plan is om een boerderij in Amerika op te starten, een soort Mèkkerstee in Missouri. Waar praktijk (fokkers) en theorie (wetenschappers) bij elkaar komen, en als het even kan met een korte voedselketen. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, dus als de gouverneur van het plan weet en erachter staat, helpt dat allicht bij de realisatie.’’ Ook Den Hertog is in zijn nopjes. “Dit maak je natuurlijk zelden mee, het was een eer om de gouverneur te ontmoeten.’’ En tenslotte zijn de Amerikaanse bezoekers eveneens enthousiast. De Nederlanders begrijpen dat wel. “Dit spreekt hè? Het is wat anders dan een wit zaaltje ergens in Den Haag.’’

Positieve energie
Den Hertog: “Je merkt dat ze in de Verenigde Staten veel meer met de benen in de klei staan. Het is een schril contrast: terwijl een Amerikaanse gouverneur hier komt om iets te leren, neemt de Nederlandse politiek zonder aankondiging forse stikstofmaatregelen.’’ Om dan te vervolgen: “Zo’n bezoek brengt gelukkig weer positieve energie met zich mee.’’ En mogelijk meer kaasverkoop. Want de kaas van de Mèkkerstee is al te koop in een tweetal grote steden van de Verenigde Staten, maar wellicht komt de staat Missouri daar binnenkort als afzetmarkt bij…
(Tekst en foto’s: Erwin Guijt)

Uit de krant