Iemand zoekt verkoeling bij het strand van Ouddorp (foto: Shutterstock, Edwin de Jongh)
Iemand zoekt verkoeling bij het strand van Ouddorp (foto: Shutterstock, Edwin de Jongh)

Hittestress; hoe ga je daarmee om?

Algemeen 192 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hittestress is een term met verschillende betekenissen; het kan gaan over de gevolgen van klimaatverandering voor bebouwde (en vooral uit veel stenen en weinig bomen bestaande) omgevingen, maar ook over het niet goed kunnen handelen van hogere weerstemperaturen door mensen en dieren. 

Welke definitie je er ook op nahoudt; het weer aan het begin van deze week zorgt ervoor dat iedereen op Goeree-Overflakkee weer weet wat het is. Hoe ga je daar het beste mee om? “Gewoon, iets meer op het gemakje doen en niet in de volle zon werken,” is het antwoord van de Noorder Glas uit Middelharnis. Het bedrijf installeert kozijnen, glas en zonweringen. “Wij blijven gewoon aan het werk, maar we moeten wel opletten met z’n allen.”

Bij de verzorgingshuizen van CuraMare gaat het hitteprotocol in werking. “Dat houdt een aantal dingen in die je thuis ook doet, maar sommige van onze bewoners zouden daar zelf niet aan denken. Bijvoorbeeld: drink veel water en zorg dat je genoeg zout binnenkrijgt, hou de deuren dicht en de zonwering naar beneden. Daar letten we dus bij onze bewoners op. Daarnaast werden andere zomerseizoenen bij grote hitte nog weleens voetenbadjes gebruikt, maar dat is eigenlijk een optionele maatregel,” laat CuraMare weten. “IJsjes uitdelen doen we ook, omdat het gezellig is en lekker met dit weer. Daarnaast hebben onze verzorgingshuizen airco, dus die draait uiteraard overal op volle toeren.” 

Bekend is dat vooral ouderen en jonge kinderen kwetsbaar zijn als het hitte betreft. Daarom worden er ook in de kinderopvang maatregelen genomen. “We hebben afspraken op papier staan”, geeft een medewerkster van Het Kinderpaleis, locatie Langeweg Middelharnis aan. Het Kinderpaleis biedt op twee locaties op het eiland, in Oude-Tonge en in Middelharnis, dagopvang, buitenschoolse opvang en peuteropvang. “We gaan niet naar buiten, of alleen heel vroeg in de ochtend en dan blijven we in de schaduw. Binnen maken we gebruik van airconditioning. Verder krijgen de kinderen extra drinken op warme zomerdagen.” Datzelfde geldt voor Kinderopvang Flakkee in Dirksland, waar dagopvang en buitenschoolse opvang geboden wordt. “We blijven binnen, waar het koel is, en zorgen dat de kinderen voldoende drinken. Bij de airco is het wel vol te houden.”

Uit de krant