Voor de kottervloot dreigt er steeds minder ruimte beschikbaar te zijn (Foto: W.M. den Heijer).
Voor de kottervloot dreigt er steeds minder ruimte beschikbaar te zijn (Foto: W.M. den Heijer).

Lokale bokkers protesteren in IJmuiden

Algemeen 513 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Maandagochtend 4 juli (gisteren) hebben de OD-6, GO-22, GO-37 en de GO-38 deelgenomen aan een protest in IJmuiden. De vissers zijn het wachten op brandstofcompensatie beu en weten nauwelijks wat hun te wachten staat met betrekking tot het stikstofbeleid. (Door Willem M. den Heijer)

Ruim 70 kotters voerden maandag actie op vijf verschillende locaties. Lauwersoog, Harlingen, Veerhaven Den Helder, IJmuiden en Vlissingen kregen te maken met een kortstondig en gepast protest van verontruste vissers. In IJmuiden maakten twintig garnalenkotters, Eurokotters en boomkorkotters een paar rondjes rondom het Forteiland en in Vlissingen werd de haven voor ongeveer anderhalf uur geblokkeerd. Bij het vlootje Eurokotters en garnalenkotters in Vlissingen was ook de SL-23 van Robin Dekker aanwezig.

Zelfde schuitje
De GO-22 ligt elk weekend in IJmuiden, maar de OD-6, GO-37 en de GO-38 vertrokken vanuit Stellendam al heel vroeg naar IJmuiden en stoomden na de demonstratie rond het middaguur weer terug naar de visgronden. Het protest was ook bedoeld om sympathie te betuigen richting de boeren, die het eveneens heel moeilijk hebben en waarvan sommigen zich geen raad weten met het beleid dat het huidige kabinet hanteert. Vissers zitten in hetzelfde schuitje als het gaat om stikstof. Met name de garnalenvissers gaan het voor de kiezen krijgen.

Onderuit
De vissers eisen duidelijkheid met betrekking tot de stikstofregels die op 1 januari 2023 in werking treden, maar waarvan niemand kan uitleggen wat de garnalenvloot daadwerkelijk te wachten staat. Sinds enkele gerenommeerde wetenschappers de onderbouwing van het stikstofbeleid volledig onderuit gehaald hebben, voelen de vissers zich gesterkt om te ageren tegen stikstofmaatregelen. Een garnalenvisser: “We raken ruimte op zee kwijt en ze verlangen van ons dat we minder uitstoten terwijl een groot vliegtuig op één vlucht meer verstookt dan de hele garnalenvloot in een maand tijd.”

Uit de krant