Afbeelding

Uitnodiging voor leerlingenconcert Paul Kieviet

Algemeen 524 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 17 juni, ’s avonds om 19.00 uur, zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder concert worden gegeven. Zo’n dertig jongeren, in de leeftijd van 7 tot 16 jaar, zullen het grote Leeflang-orgel en de Erard-vleugel bespelen.

Met hun docent, Paul Kieviet, hebben ze intensief geoefend voor dit concert.

Het programma geeft een boeiende afwisseling te zien. U beluistert zowel speelse composities uit beginmethodes als een heel aantal meesterwerken uit diverse stijlperioden. Een greep uit het programma: twee keer een vrolijke, tweedelige Sonatina van Christian Friedrich Ruppe, een Duitse componist die in Leiden terechtkwam als docent aan de universiteit. Daarnaast een bekoorlijk Minuetto van Thomas Haigh en een stevige Lesson van Samuel Arnold. Bijzonder lichtvoetig is ook de Sonata van Philip Pool.

Een bijzondere aanwinst voor het kerkgebouw is de Erard-vleugel. Hierop hoort u onder meer het sprankelende eerste deel (con spirito) uit de Sonate in F van Muzio Clementi.

Natuurlijk mag Johann Sebastian Bach niet ontbreken: van hem hoort u het beroemde Menuet in G  uit het Klavierbüchlein für Anna Magdalena Bach, dat de meester schreef voor zijn vrouw – ook in huize Bach werd veel gemusiceerd! – en een werkje met deze zelfde titel, uit ditzelfde boekje, van Bachs vroegere leraar Georg Böhm. Altijd inspirerend zijn de Acht kleine Präludien und Fugen van Bach: de vierde hieruit, die in F (BWV 556), staat op het programma. Een vederlicht Preludium en een grootse Fuga. Eén van de mooiste melodieën die Bach schreef is die van de Air uit de Tweede Orkestsuite (BWV 1067). Het stuk is voor allerlei instrumenten bewerkt. Het Leeflang-orgel heeft er prachtige klankkleuren voor.

Niet alleen van Bachs leraar Böhm wordt er muziek uitgevoerd; twee keer staat ook zijn beste leerling Johann Ludwig Krebs op het programma. Drie bewerkingen over het prachtige lied Jesumeine Freude en de elegante, zangrijke Fantasia à gusto italiano. In de driedelige Fantasia in D van Bachs beroemde tijdgenoot Georg Philipp Telemann wisselen lichtheid en dramatiek elkaar af.

Bachs grote voorbeeld als jong musicus was Dietrich Buxtehude. Wanneer je luistert naar diens imponerende Preludium en Fuga in D kun je je daarbij wel iets voorstellen…

Ook Psalmbewerkingen worden tijdens het concert uitgevoerd: twee keer een vloeiende bewerking in achttiende-eeuwse stijl voor vier handen van de Rijssense musicus Dick Sanderman: Psalm 116 (uitgevoerd door twee broers) en Psalm 146 (door twee zussen). Ook van Gijsbert Lekkerkerker en Arie Loonstra hoort u fraaie Psalmbewerkingen. En niet te vergeten de geliefde Fantasie over Psalm 25:2 van de Kamper speelman Willem Hendrik Zwart. Van Cor Kee – een van de meest invloedrijke Nederlandse orgelimprovisatoren van de twintigste eeuw – Den 62sten Psalm; wat klinkt dat hier mooi!

Het orgel van Middelharnis’ “Grote Kerk” is het stralende middelpunt op deze avond. Na de in 2013 uitgevoerde restauratie is het nu een ideaal les- en studie-instrument. Voor de spelers een vertrouwde plek: ze komen hier elke week op les.

U wordt bij deze hartelijk uitgenodigd om te komen luisteren! De toegang is gratis.

Voor informatie: p.kieviet@kliksafe.nl

Uit de krant