Afbeelding

Over het rondwarende spook van de inflatie

Algemeen 600 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - In maart dit jaar was het leven bijna 12 procent duurder dan een jaar eerder. Door de oplopende inflatie zal de koopkracht van de doorsnee Nederlander dit jaar met 2,7 procent dalen, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB). Dat zou de grootste daling betekenen sinds het begin van de berekeningen. Dat was in 1977. 

Door Erwin Guijt

Er zijn verschillende oorzaken van deze economische perikelen. Allereerst zijn er de exploderende energieprijzen. Gas was in april vier keer zo duur als een jaar geleden en ook olie was 60 procent duurder. Wie regelmatig langs de pomp moet, voelt dat in de portemonnee. Maar er is meer. Want bij hogere gasprijzen wordt ook het voedsel vanuit kassen duurder, en stijgen de transportkosten van producten. Dat wordt uiteindelijk (deels) doorberekend aan de consument.

Daarnaast laat de economische impact van de coronapandemie zich nog steeds voelen. Na een mager 2020 trok de economie in rap tempo weer aan. Het aanbod kon die vraag niet bijhouden: na de coronacrisis moesten veel fabrieken weer opstarten en moest het internationale transport weer op gang komen. Dat leidde tot schaarste, en daarmee hogere prijzen. De prijzen in de Nederlandse supermarkten lopen langzaam maar zeker op. Vergeleken met vorig jaar april ligt het gemiddelde prijsniveau in de supermarkt momenteel ruim 7 procentpunt hoger, terwijl dit in maart nog 5,5 procentpunt bedroeg.

Ook de oorlog in Oekraïne beïnvloedt de wereldmarkt. Vanuit dat land werden namelijk grote hoeveelheden graan en oliezaden geëxporteerd, maar door de oorlog is dat vrijwel volledig stilgevallen. Ook Rusland was traditioneel een grote graanexporteur. Iets verder van huis, in Indonesië, is sinds kort een exportverbod op palmolie. Dat maakt olie ook schaarser, en daarmee duurder. Pijnlijk genoeg worden de laagste inkomens het hardst geraakt door hogere prijzen.

Al deze zaken hebben hun invloed op de koopkracht, ook op Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws sprak met een bakker en een supermarktmanager over de stijgende prijzen en de gemeente, de stichting Schuldhulpmaatje GO en de Voedselbank over de gevolgen van deze prijsstijging. Lees het hele verhaal vandaag in Eilanden-Nieuws. Nog geen abonnee? Kijk dan snel op https://www.eilandennieuws.nl/pagina/Abonnement, regel vandaag nog je abonnement en mis nooit meer iets van Eilanden-Nieuws.

Uit de krant