Afbeelding

Goeree-Overflakkee in de frontlinie

Algemeen 225 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Donderdagavond 9 juni neemt militair-historicus Johan van Doorn de luisteraars mee naar 1944. Goeree-Overflakkee ligt tijdens de Tweede Wereldoorlog in de frontlinie. Voorafgaand aan de lezing is de algemene ledenvergadering van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De vergadering vindt plaats in de Exoduskerk, Dorpsweg 97a Sommelsdijk. Aanvang 19:30 uur. Toegang is gratis.

Tijdens de vorige ledenvergadering vertelde militair-historicus Van Doorn over de gebeurtenissen op Goeree-Overflakkee tot in november 1944. Hij zal nu zijn verhaal vervolgen met de periode tot kerst 1944. Brabant is inmiddels bevrijd en Goeree-Overflakkee komt zo aan de frontlinie te liggen. Voor de inwoners van het eiland komt de oorlog ineens wel heel dichtbij. Als gevolg daarvan neemt de spanning op het bezette eiland toe. Wat dat precies inhoudt, zal Van Doorn deze avond toelichten. Er zal ook een korte terugblik zijn op het eerste deel van de Tweede Wereldoorlog.

Jaarvergadering

Jaarlijks is de algemene ledenvergadering waarin het bestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid. Ditmaal over het jaar 2021. Ondanks en misschien ook wel vanwege Corona zijn er veel activiteiten georganiseerd en heeft het museum nieuwe producten in het assortiment opgenomen: het boek Vrom Kieke, de Flakkeese Avond in de Staver, het kleurboek met prachtige tekeningen van kenmerkende gebouwen en plaatsen van het eiland, het Wereldkampioenschap kruukplaetjes bakken, de Flakkeese Streekrun, de Goereese Streekrun, de Garreltocht en de Kerstrun. Ook heeft het museum 12 verschillende puzzeltochten uitgegeven. 

Luctor et emergo

Vanwege de coronamaatregelen is het museum in 2021 deels gesloten geweest. De sluiting van het museum heeft uiteraard wel gevolgen gehad voor het aantal bezoekers van het museum, maar door de combinatie van onder meer bezuinigingen en financiële steun van zowel onze leden, donateurs, bedrijfsleven en gemeente/provincie heeft het museum deze lastige periode weten te doorstaan. 

Lid worden van het museum?

Nog geen lid van het museum? De contributie bedraagt slechts 20 euro voor particulieren en 50 euro voor bedrijven per jaar. Hiermee steunt u het oudste museum van Goeree-Overflakkee en helpt u mee eilandverhalen te vertellen en door te vertellen. 

Uit de krant