Nova, Mariëlle en Lenke, professor Syllabus en hond Kliko (Foto: Kees van Rixoort).
Nova, Mariëlle en Lenke, professor Syllabus en hond Kliko (Foto: Kees van Rixoort).

KunstKijk 2022: niet alleen kijken, maar ook zelf artistiek aan de slag

Algemeen 223 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Foto’s en gedichten in een achttiende-eeuwse landbouwschuur. Koperen schalen in een weelderige tuin. Sculpturen in een dorpshuis. Schilderijen in het atelier, maar ook in de huiskamer. KunstKijk 2022 bood veel kunst, met werk van 120 kunstenaars meer dan ooit, op niet minder dan 31 verspreid over Goeree-Overflakkee liggende locaties.

Door Kees van Rixoort

Een nieuwe KunstKijk-locatie was dorpshuis De Melishof in Melissant. Hier exposeerde fotoclub Rarekiek, hoewel er van fotografen als Anne-Marie Vermaat, Fons Kern en Theo Mastenbroek ook werk op andere locaties was te zien. Verder trokken in De Melishof de multimediale kunstwerken van Joke van der Laar de aandacht. “Ik gebruik een mix van verschillende materialen”, zegt ze zaterdag tegen het einde van de ochtend, als de loop er lekker in begint te komen.

De twee dagen daarvoor was natuurspeeltuin De Buutenplaets, bij Sluishaven, het toneel van een nieuwe KunstKijk-activiteit: kinderen die zelf kunstzinnig aan de slag gingen. Dit onder leiding van professor Syllabus. Op donderdag kwamen ongeveer twintig kinderen naar De Buutenplaets en op vrijdag twaalf. Behalve naar schilderen, installaties bouwen en afgetrapte schoenen een nieuw artistiek leven geven, ging hun aandacht uiteraard ook uit naar de speelattracties.

Lenke (9) was er vrijdag. Ze komt aanrennen vanuit de speeltuin. “We zijn hier op vakantie vanuit België. Vanmiddag heb ik geschilderd. Ik zit al drie jaar op tekenles, maar ik heb veel geleerd van professor Syllabus”, zegt ze, voordat ze met Mariëlle (6) en Nova (8) samen met de professor en hond Kliko poseert voor een van de tijdens de KunstKijk gemaakte kunstwerken: een installatie, die als een evenwichtige mobiel beweegt op de straffe wind.

KunstKijk 2022 was weer als vanouds een vierdaagse in het voorjaar. Vorig jaar moest de organisatie door corona uitwijken naar augustus.

Een werk van Joke van der Laar.

Uit de krant