Logo eilandennieuws.nl
<p>Ton Meijer tijdens het Havenconcert Junior van afgelopen jaar.</p>

Ton Meijer tijdens het Havenconcert Junior van afgelopen jaar.

(Foto: )

Ton Meijer kijkt uit naar nieuwe editie Havenconcert Junior

GOEDEREEDE – Hij is net door het Concertgebouw in Amsterdam gevraagd om een jeugdvoorstelling over de Matthäus Passion te maken. Maar voordat hij daarmee aan de slag gaat, komt Ton Meijer op vrijdag 1 juli eerst naar Goedereede. Daar is hij om samen met vier topmuzikanten het Havenconcert Junior inhoud te geven met de voorstelling Be Mozart.

Door Kees van Rixoort

Het Havenconcert Junior is inmiddels net zo’n begrip als het Havenconcert zelf. Meijer is al vier of vijf keer in Goedereede geweest om schoolkinderen klassieke muziek te laten ervaren. Op een speelse en humoristische manier. Vorig jaar draaide alles rond de haven – met een ponton als podium – om de muziek van Bach.

Het werkt altijd

“Hoe de voorstellingen in Goedereede me zijn bevallen? Uitstekend!” zegt de acteur en regisseur, die zich de laatste jaren is gaan toeleggen op educatieve evenementen rond klassieke muziek. “De laatste keer zaten er 550 kinderen rond de haven. Ik vroeg: ‘Wie wil er komen dansen op het podium?’ Nou, er gingen 550 vingers de lucht in. Ik zag het ponton al het water in zinken…”
Het kwam allemaal goed, maar zulke aantallen deelnemers – bezoekers is bij de interactieve voorstellingen van Ton Meijer echt niet de juiste term – zorgen wel voor een uitdaging. “Het is veel, maar het werkt. Altijd. In Paradiso, waar alle kinderen op het toneel kunnen komen dansen, én in Goedereede.”
Het werkt ook, omdat het muzikale gedeelte van de voorstelling in handen is van vier topmuzikanten. Het zijn sopraan Marijje van Stralen, die voor internationale operahuizen zong, violiste Joanna Trzcionkowska, cellist Fred Edelen en Christina Edelen, die het klavecimbel bespeelt. “Onze violiste speelt in het Nederlands Filharmonisch Orkest en onze cellist in het Concertgebouworkest”, zegt Meijer, die al vanaf zeer jeugdige leeftijd een passie heeft voor klassieke muziek. “Ik luisterde al op mijn vijfde naar tenoren en opera…”

Wonderkind

In Be Mozart brengen Meijer en de muzikanten het leven van de grote componist Mozart tot leven. “Het was een tijd dat de muziek toegankelijker werd voor de gewone man. Mozarts muziek was razend populair. Je kon het horen in de concertzaal, maar ook in het café. Verder gaat de voorstelling over hoe het is als je een wonderkind bent, want dat was Mozart. En hoe het is als je met je vader in een koets aan het rondreizen bent om constant te kunnen optreden. Dat laat ik de kinderen ook doen… Een ander onderdeel is dat Mozart jong sterft en in zijn korte leven zeshonderd werken schreef. Niet normaal…”
De kinderen die Havenconcert Junior bezoeken en ervaren, komen verder meer te weten over opera en de structuur van deze grote muziekwerken. Meijer: “Het begint goed, dan is er een conflict en tot slot komt het weer goed. Opera gaat over gewone mensen, niet over koningen en prinsen, en over gewone thema’s, zoals de liefde. Thema’s die iedereen begrijpt.”
Wat is nou het idee achter voorstellingen als Be Mozart? “Dat iedereen, al is het maar één keer, naar klassieke muziek luistert. En ik hoop een zaadje te planten, zodat kinderen denken: zó, dit is supermooi!”
Voor het Havenconcert Junior op vrijdag 1 juli zijn alle basisschoolleerlingen van de groepen 4 en 5 op Goeree-Overflakkee uitgenodigd. Veel scholen hebben hun leerlingen al opgegeven om Be Mozart bij te wonen (en eraan mee te doen).

Meer berichten