Logo eilandennieuws.nl
<p>Veel arbeidsmigranten wonen tijdelijk op een camping (Archieffoto).</p>

Veel arbeidsmigranten wonen tijdelijk op een camping (Archieffoto).

Weinig belangstelling voor bijeenkomst huisvesting internationale werknemers

OUDE-TONGE - LTO riep de week van 16 tot en met 25 mei uit tot de Week van de Huisvesting. In het kader daarvan werden op verschillende plekken in het land bijeenkomsten georganiseerd, waar gemeenten met ondernemers, belangenorganisaties en werknemers in gesprek konden. Zo ook op Goeree-Overflakkee. Helaas was er op het eiland te weinig (politieke) animo en ging de bijeenkomst niet door.

Door Erwin Guijt

“De bijeenkomsten hebben we georganiseerd omdat wij het als agrarische sector belangrijk vinden dat we internationale werknemers, die we hard nodig hebben, goed kunnen huisvesten”, aldus woordvoerder Wytse Sonnema van LTO. “Toch merk je soms dat het spaak loopt met het aanvragen van een vergunning als werkgevers op eigen erf hun werknemers willen huisvesten. Ook al kan het een mooie oplossing en zijn er diverse keurmerken om de kwaliteit te garanderen, het wordt toch spannend gevonden.” Het doel van zo’n bijeenkomst is tweeledig. “Enerzijds willen we laten zien wat mogelijk is, anderzijds is het ook goed om de knelpunten bespreekbaar te maken.”

Hij vervolgt: “Helaas waren er op de locatie in Oude-Tonge, bij Dogterom, te weinig aanmeldingen.” Via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en lokale netwerken zijn gemeentes uitgenodigd. Sonnema durft niet te zeggen wie er allemaal precies zijn uitgenodigd. “Sowieso waren alle politici en betrokken beleidsambtenaren van de gemeente welkom.” Er waren slechts een paar aanmeldingen. “Dat is natuurlijk teleurstellend. Maar we blijven in gesprek met de gemeenten.”

Agenda’s

Sonnema vindt het “lastig” om een verklaring te geven voor het gebrek aan belangstelling. “Het is een onderwerp waar gemeenten mee worstelen. Ik kan me voorstellen dat dat een reden is dat men hiervan afziet. Of wellicht zaten de agenda’s wel vol, dat kan ook.” Bij LTO herkennen ze de complexiteit van het onderwerp. “We horen vaak dat het moeilijk is om in de eerste plaats (internationale) werknemers te vinden, en als tweede ze vervolgens te herbergen. Op eigen erf kan een goede oplossing zijn, maar dan moet het wel kunnen.” Sonnema sluit af: “Hoewel dit niet de enige oplossing is, is het wel een belangrijk onderdeel ervan.”

Meer berichten