Logo eilandennieuws.nl
<p>Ton Oomes met zijn boek.</p>

Ton Oomes met zijn boek.

Sommelsdijker Ton Oomes schrijft een eerbetoon aan het koeienwachtertje

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hoe zag het leven van een koeienwachtertje eruit? Ton Oomes beschrijft het in ‘Grote avonturen beginnen klein. Het koeienwachtertje van Flakkee’. Het boek, een historische boerenroman die speelt in de jaren 1670-1725, verschijnt binnenkort. De presentatie is op dinsdag 17 mei in de remonstrantse kerk te Sommelsdijk.

Oomes (1951) schreef eerder revues, liedjes, columns, een kinderboek en twee romans. Zijn eerste roman, die hij uitgaf in eigen beheer, gaat over het Brabantse bakkersleven. In zijn tweede roman verhaalt de Sommelsdijkse auteur over de liefde tussen een weduwe en weduwnaar. ‘Alles verbleekt’ heet het en het is een uitgave van Boekscout. Dezelfde uitgever zorgt ervoor dat ‘Grote avonturen beginnen klein’ op de markt komt.

Het ontroerde me
“Ik liep of fietste door de Voorstraat en sloeg het Kerkstraatje in. Daar passeerde ik het beeldje van het koeienwachtertje van Anton Beijsens. Het trok me aan en het ontroerde me, dat kleine mannetje. Ik dacht: dit is iets om een boek over te schrijven”, vertelt Oomes.
Hij koos voor de periode 1670-1725, las alles wat los en vast zit over die tijd en sloeg aan het schrijven. Tussen oktober 2021 en februari 2022 ontstond het verhaal, dat mede is gevoed door boeken als ‘Een lange lucifer’, ‘De blijde aankomst’ en ‘Op goede gronden’ van David Hoogzand en geschriften van archivaris Jan Both, die het manuscript van ‘Grote avonturen beginnen klein’ ook controleerde op de historische context.

Hobbema
Oomes’ roman gaat over koeienwachtertje Brammetje Dingeman, die er dagelijks op uit trekt met tien koeien. Tijdens zijn werk heeft hij soms tijd om te schetsen. Hij ontmoet de kunstschilder Meindert Hobbema, die later bekendheid kreeg met het Laantje van Middelharnis. Hij krijgt ook te horen over boeren in de omgeving die bedreigende brandbrieven ontvingen. En hij ontmoet een landloper die mogelijk iets met de branden te maken heeft.

Zo ontrolt zich een fictief verhaal over geluk en tegenspoed, over idealen, geweld en verlies, maar ook over hoop en kracht. ‘Grote avonturen beginnen klein’ is een eerbetoon aan de landarbeiders en andere werkers in de Flakkeese landbouw van toen. Het zware bestaan komt aan bod, evenals het gezinsleven in die tijd.

Filmische roman
Oomes: “Ik heb geprobeerd een inkijkje te geven in hoe kinderen, ouders en grootouders leefden. Hoe primitief en hard het leven kon zijn in ons landbouwdorp van weleer. Ik heb een winter met veel plezier aan deze filmische roman gewerkt en hoop dat de lezers er hetzelfde plezier aan zullen beleven.”

De schrijver heeft alweer ideeën voor een volgende roman. Die zal gaan over de tijd dat de RTM het spoor introduceerde op Goeree-Overflakkee.

Presentatie
De boekpresentatie is op dinsdag 17 mei in de remonstrantse kerk te Sommelsdijk. Tijdens deze avond, georganiseerd door het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, staat ook de minilezing 'Gouden streken' (over stijlen en stromingen in de schilderkunst van de Gouden Eeuw) door Tony Oomes op het programma. Wim van Ham speelt en zingt een aantal liederen. Na afloop is ‘Grote avonturen beginnen klein’ te koop, desgewenst gesigneerd door de auteur. De avond begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en de toegang is gratis. (Tekst en foto: Kees van Rixoort)

Meer berichten