Afbeelding
Foto: Shutterstock

Ongeveer 300 tot 350 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op G-O

Algemeen 647 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op het eiland lopen diverse initiatieven rondom de opvang van Oekraïners. 

Door Erwin Guijt

De gemeente Goeree Overflakkee vraagt initiatieven bij hen te melden. Ze hebben regelmatig contact met de initiatiefnemers van verschillende acties. “Daarmee hebben we het idee dat we de initiatieven goed in beeld hebben. Daarnaast krijgen we ook zicht op waar de vluchtelingen zitten, omdat ze zich kunnen inschrijven in de Bassiregistratie personen.”

De gemeente streeft ernaar om zicht op de situatie te houden. “We willen dat deze mensen veilige en goede opvang hebben, dus we houden hier graag zicht op. Om belangrijke zaken zoals onderwijs en (straks) leefgeld te regelen is het ook nodig dat de Oekraïners zich registreren bij onze gemeente, dus dat helpt ook.” Een overzicht wil de gemeente niet met deze krant delen: “Dat is aan de initiatieven zelf, wij kunnen in het kader van privacy niet namens hen besluiten om dit in de media bekend te maken.” Zelf houdt de gemeente wel een actief overzicht bij.

Screening

“Daarnaast richten we ons als gemeente op het organiseren van de grotere opvang, zoals in Dirksland. Verder zijn er wat grotere particuliere initiatieven, die zelf heel veel regelen en weten dat ze onze hulp kunnen vragen als het nodig is. Als derde is er de kleinschalige particuliere opvang. Dat zijn de mensen die hun huis ter beschikking stellen. Dat gaat voor de screening en het matchen allemaal via takecare-bnb. Het is allereerst aan deze aanbieders zelf om de benodigde ondersteuning te regelen. We vragen aanbieders dan ook om - hoe goedbedoeld ook - goed na te denken over het aanbieden van een woning. Denk na over de periode dat het kan, of het mogelijk is volgens de regelgeving of bijvoorbeeld toestemming nodig is van de Vereniging van Eigenaren. En denk na over wat je de mensen kunt bieden.”

Verstand gebruiken

De gemeente noemt de vele initiatieven “hartverwarmend’’. “We zien dat veel mensen op heel veel manieren hun hart laten spreken. Dat is mooi. Laten we daarbij ook wel goed ons verstand gebruiken en alles vooraf goed regelen zodat we niet voor vervelende verrassingen komen te staan.’’ In totaal schat de gemeente dat er nu ongeveer 300 tot 350 vluchtelingen op het eiland worden opgevangen. “Die zijn nog niet allemaal ingeschreven in de Basisregistratie Personen. We gaan deze week de bewoners van de Geldershof en Elkersweide inschrijven, dat zijn er rond de 150. Daarnaast zijn er een kleine honderd mensen die ingeschreven zijn of deze week ingeschreven worden vanuit de particuliere opvang. We denken dat er daarnaast nog zo’n 50 tot 100 mensen zijn die zich nog niet hebben gemeld of waar nog geen afspraak voor een inschrijving mee is gemaakt.’’

Uit de krant