Afbeelding

Uitje voor ‘jongens van de boot’

Algemeen 326 keer gelezen

MIDDELHARNIS - “Een fijne en interessante dag. Je ziet mensen – heel aardige mensen – en de omgeving: de dorpen en het landschap”, zegt Dilshad Khalaf. Hij is net uit de bus gestapt en De Hoeksteen binnengewandeld. Hier staan stapels pannenkoeken klaar als afsluiting van het uitje.

Door Kees van Rixoort

Het uitje voor ‘de jongens van de boot’, de vluchtelingen die een tijdelijk onderdak hebben gevonden in Middelharnis, was georganiseerd door een groep vrijwilligers vanuit De Hoeksteen. “Het idee was: even van de boot af en onder de mensen komen”, licht vrijwilliger Kathinka Jelier het initiatief toe. “Met een aantal vrijwilligers hebben we het uitje geregeld: een dagje om met elkaar het eiland te bekijken.” 

De eerste stop was de boerderij van Ras in Den Bommel. Daarna reed de bus naar de uitkijktoren aan de Philipsdam. Bij de Brouwersdam was het tijd voor spelletjes. Op het strand kreeg iedereen beschuit met muisjes van een kersverse vader, om de geboorte van zijn kind te vieren. De laatste stop voor de maaltijd in De Hoeksteen was de molen in Goedereede.

De Hoeksteen, waar tal van vrijwilligers voor heel veel pannenkoeken en salades hadden gezorgd, is een bekende plek voor ‘de jongens van de boot’. Hier is een inloophuis voor ze gecreëerd, dat drie middagen in de week open is. Ze krijgen er taalles en doen er spelletjes. De inloop is opgezet door Connect Us en GOchurch. Connect Us verbindt Nederlandse en gevluchte jongeren en GOchurch is een multiculturele christelijke gemeenschap op Goeree-Overflakkee. Tal van andere vrijwilligers zijn na de start ook aangehaakt in De Hoeksteen.

De initiatiefnemers van het uitje, dat afgelopen zaterdag plaatsvond, kregen een gift om de bus te kunnen betalen. Een aantal eilandelijke bakkers sponsorden de lunch.

Het uitje viel in zeer goede aarde. Een van de deelnemers, die met gevaar voor eigen leven was gevlucht uit Syrië, zei: “Ik ben zo gelukkig dat ’t zeer doet.” Dilshad Khalaf genoot ook van het dagje uit. Nu weer naar de boot. “Hoe het daar is? Heel goed voor ons. We zijn veilig nu.”

Uit de krant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief