Afbeelding

Kottervloot vangt meer bot dan schol

Algemeen 413 keer gelezen

REGIO - Voor de uit ongeveer 65 grote eenheden bestaande Nederlandse kottervloot zijn tong en schol veruit de belangrijkste doelsoorten geweest. Tong is dat nog steeds, maar schol niet meer. De kottervloot vangt sinds enkele maanden zelfs meer bot dan schol.

Tong en schol zijn voor de uitgedunde boomkorvloot en het handjevol Eurokotters de twee belangrijkste soorten. Tot ruim vijftien jaar geleden werd er gewoonlijk zelfs meer schol dan tong aangevoerd. Schol stond kwantitatief prominent bovenaan in de aanvoerstatistieken, gevolgd door tong. Bot kwam pas na schar en wijting in beeld. Inmiddels is die rangschikking behoorlijk gewijzigd. Scholvangsten zijn schraal. Tong laat zich de laatste weken beter vangen, waardoor deze dure platvis aan kop gaat met op de tweede plaats de veel goedkopere bot. Schol bungelt qua hoeveelheid in veel afslagen op de derde plaats en soms nog lager.

Tong

In de maand februari werd in de visafslag van Stellendam zo’n 57 ton tong aangevoerd en verhandeld. In diezelfde maand ging er ook bijna 35 ton bot over de klok. Schol bleef steken op een hoeveelheid van ruim 23 ton. Dus twee keer zoveel tong dan schol, waar dat twintig jaar geleden, zeker gedurende de wintermaanden, andersom was. Vanwege de stormen eind januari en begin februari kwam de aanvoer van tong pas in de week van 7 tot en met 11 februari goed op gang. Op vrijdag 4 maart zorgde de plaatselijke vloot voor bijna 20.000 kilo tong. Ook andere afslagen noteerden na de stormen ruime aanlandingen van tong. Aan bot werd vrijdag 4 maart in Stellendam bijna 6 ton aangevoerd en aan schol slechts 4,6 ton. (Tekst en foto: Willem M. den Heijer) 

Uit de krant