Jos en Elleke Griekspoor tussen de ingezamelde spullen, die nog dezelfde dag naar Brussel zijn gebracht (Foto: Mirjam Terhoeve).
Jos en Elleke Griekspoor tussen de ingezamelde spullen, die nog dezelfde dag naar Brussel zijn gebracht (Foto: Mirjam Terhoeve).

Succesvolle inzamelactie voor Oekraïne in Oude-Tonge

Algemeen 1.650 keer gelezen

OUDE-TONGE - Broer en zus Jos en Elleke Griekspoor organiseerden afgelopen zaterdag spontaan een inzamelactie voor de inwoners van Oekraïne. Een particulier initiatief, wat een enorme colonne met hulpgoederen opleverde, die dezelfde avond al richting de Oekraïense ambassade in Brussel vertrok. Jos en Elleke zijn enorm dankbaar voor alle giften, die ze mochten ontvangen en ook voor de hulp, die ze kregen voor het vervoer ervan richting de Belgische hoofdstad. “Daarvandaan zullen de goederen met vrachtwagens richting West Oekraïne gaan”, vertellen ze. “Vanuit Lviv gaat het met busjes naar de kleinere dorpen. De hulpgoederen komen dus meteen bij de juiste mensen terecht.”

Door Mirjam Terhoeve

Afgelopen vrijdag berichtte deze krant al over twee prachtige initiatieven om hulpgoederen in te zamelen voor de Oekraïense bevolking: Gert-Jan de Blois haalde al heel veel op met zijn actie, in samenwerking met de Stichting Kimon. Een enorm konvooi trok afgelopen week richting Berehove in het Zuidwesten van Oekraïne. Vrachtwagenchauffeur Niels IJzerman en zijn vrouw Hanna, zetten zich geheel belangeloos in voor gestrande chauffeurs uit dit zwaar getroffen land. Ook aan de actie van de familie Griekspoor, verleenden ze hun medewerking. Ze hebben, via DLG, vervoer beschikbaar gesteld richting Brussel en bovendien voedsel en medische artikelen gedoneerd.

In colonne

De voortuin van Elleke Griekspoor in Oude-Tonge staat aan het begin van de zaterdagmiddag al vol met spullen. Dekens, levensmiddelen, medische- en hygiënische artikelen. Een deel is zelfs al opgeladen en de dag is nog niet om. Terwijl we staan te praten, komen er steeds mensen langs met volle dozen en tassen. De dochter van Elleke staat bij de supermarkten en ook daar worden heel veel artikelen aangeboden door het winkelend publiek. Uiteindelijk vertrokken om vijf uur twee bussen met levensmiddelen, twee auto’s met kleding en een volle kar met overige hulpgoederen in colonne richting Brussel en werd er 250 euro overgemaakt voor het ziekenhuis in Charkov.

“Het is hartverwarmend”, verzuchten Jos en Elleke. Ze hebben nauwe banden met het land. Jos is getrouwd met een Oekraïense en dus zijn er veel familieleden en vrienden in dat land, waar ze zich grote zorgen om maken. “Wat daar nu gebeurt, raakt ons diep”, zegt Elleke. “We wilden daarom iets doen. Niet alleen voor de mensen, die we kennen, maar voor iedereen daar. Zo ontstond afgelopen week spontaan het idee om een inzameling te houden. Via Facebook hebben we een oproep gedaan en daar is massaal gehoor aan gegeven in de vorm van genoemde artikelen, maar ook middels financiële bijdragen. Ook de spontane medewerking van DLG en de familie IJzerman raakt ons diep.”

Ziekenhuis Charkov

“Mijn kinderen wonen in België en die hebben contact gezocht met de ambassade in Brussel”, vult Jos aan. “Daar is een enorme loods ingericht om gedoneerde artikelen uit Nederland en België te verzamelen en te vervoeren naar Oekraïne. Zo weten we zeker dat alles bij de juiste mensen terechtkomt. Daarnaast heb ik familieleden die werkzaam zijn bij het ziekenhuis in Charkov. De financiële giften, die we hebben mogen ontvangen, maak ik rechtstreeks over naar de rekening van onze mensen daar. Van dit geld worden verbanden en ontsmettingsmaterialen gekocht om de gewonden in Charkov te verzorgen. Ook hierbij hebben we dus de zekerheid dat dit goed terechtkomt. En dat is wel zo fijn.”

Ondanks de geslaagde actie hopen Jos en Elleke dat de oorlog heel snel voorbij zal zijn. “Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt door één man”, zegt Jos. “Zoveel mensen op de vlucht, die niet weten wanneer ze weer terug kunnen. Zelf heb ik mijn schoonmoeder in huis. Die was hier eigenlijk op vakantie en zou komende week teruggaan. Dat is niet meer mogelijk. Ze valt nu een beetje tussen wal en schip, omdat ze vanwege de vakantie, een biometrisch paspoort heeft en dus niet officieel als vluchteling te boek staat. Daardoor is ze niet verzekerd en dat is, gezien haar gezondheid, wel vervelend. We hopen dat ook daar een oplossing voor gevonden wordt. Maar het liefst hopen we natuurlijk, dat iedereen weer veilig naar huis kan en acties als deze niet meer nodig zijn.”

Voorlopig gaat Elleke nog even door met inzamelen: “Het gaat dan met name om artikelen voor medische zorg (pijnstillers, desinfectie, verbanden, pleisters, etc.) en verder dekens, houdbare levensmiddelen, babyvoeding, luiers en artikelen voor persoonlijke verzorging. Liever geen speelgoed en kleding. Ik zorg ervoor dat het nog deze week op transport gaat. De spullen kunnen worden afgeleverd op Ruygrockstraat 15 te Oude-Tonge.”

Uit de krant