Afbeelding

“Wie heeft mijn vader gekend?”

Algemeen 1.817 keer gelezen

OUDE-TONGE -  Haar moeder was een Friezin, haar vader een Groninger. Toch liggen de wortels van Rita Meems (75 jaar) op Goeree-Overflakkee, in Oude-Tonge om precies te zijn. 

Haar vader, Jan Meems, werkte sinds begin jaren veertig bij Heidemij in Oude-Tonge. Over deze periode is in de familie heel weinig bekend. Daarom is Rita Meems bezig met een zoektocht naar het verleden van haar vader. Ze hoopt dat er inwoners van Goeree-Overflakkee zijn die haar daar meer over kunnen vertellen. (Tekst loopt door onder de foto)

 

(Jan Meems, circa 1950)

Bakkerij aan de Kolfweg
De ouders van Rita Meems trouwden in 1944. Na hun huwelijk vestigde het echtpaar Meems zich in Oude-Tonge, waar op 14 januari 1947 hun dochter Rita werd geboren, boven een bakkerij aan de Kolfweg. Zij bleef enig kind. Op 14 juli 1947 werd het gezin uitgeschreven. Moeder en dochter Meems verhuisden naar de grootouders in Harlingen. Na een kort verblijf in Harlingen volgde een verhuizing naar Winschoten. Bij beide verhuizingen bleef vader Meems voor zijn werk achter op Goeree-Overflakkee. In de weekeinden voegde hij zich bij vrouw en dochter. Het was bekend dat vader Meems in Oude-Tonge een buitenechtelijke relatie had. “Dat moet voor mijn moeder heel moeilijk zijn geweest”, denkt Rita Meems, “Al werd er nooit over gesproken.” Vreemd genoeg werd de verhouding binnen de familie van vaderskant geaccepteerd. “Ik weet dat mijn vader met zijn vriendin op bezoek is geweest bij zijn enige zus in Vlagtwedde. Waarschijnlijk is hij toen ook met haar bij zijn ouders langs geweest.” De naam van deze vrouw is echter niet bekend.

Afgeknipte vlechten
Hoewel er binnen het gezin niet over de ontrouw van vader werd gesproken, heeft Rita Meems toch een actieve herinnering, die weergeeft hoe gevoelig dit onderwerp lag. “Ik hoorde mijn moeder ooit met een vriendin over de situatie praten. Dat weet ik nog goed, omdat mijn moeder op dat moment mijn twee lange vlechten heeft afgeknipt. Die heeft ze in een fluwelen etui naar mijn vader in Oude-Tonge gestuurd.” Het is niet bekend of deze actie ervoor zorgde dat Jan Meems de verhouding beëindigde. Kort daarna verhuisde het gezin naar Vlaardingen. “Dat moet begin jaren vijftig zijn geweest”, meent Rita Meems. “Mijn vader reed dagelijks op zijn motor op en neer naar Oude-Tonge. Wie weet kunnen mensen zich dat nog herinneren. Hij was te herkennen aan zijn lange leren jas en zijn laarzen. En hij had een kaal hoofd.” Ze vertelt wat ze verder over haar vader weet. “Mijn vader is geboren in 1916. Ik denk dat hij vanaf begin jaren veertig tot ongeveer eind jaren vijftig in Oude-Tonge werkte. Hij was een zachtaardige, goedmoedige man. Bij Heidemij was hij verantwoordelijk voor de logistiek en de boekhouding. Volgens mij heeft hij tot zijn pensionering bij deze maatschappij gewerkt. Ik weet nog dat ik in de vakanties weleens vanuit Vlaardingen met hem meeging naar Oude-Tonge. Hij had de motor toen al ingeruild voor een Eend en later een Ami, allebei van Citroën.”

Onbekende vrouw
Rita Meems zou graag meer te weten komen over de tijd dat Jan Meems in Oude-Tonge woonde en werkte. Ze zou graag in contact komen met mensen die haar vader gekend hebben. “Ik ben ook erg benieuwd naar de vrouw met wie hij een verhouding had. Wie was zij? En zijn er misschien ook kinderen geboren uit die relatie? Dat zou betekenen dat ik nog halfzussen of halfbroers heb. Er is ook een foto waar ik als baby op sta, samen met een onbekende vrouw (zie onder dit artikel). Ik ben benieuwd of iemand haar herkent. Ik ben enig kind en die vragen blijven maar in mijn hoofd spelen. Daarom hoop ik dat er mensen zijn die mij meer kunnen vertellen over mijn vader. Niemand hoeft zich bezwaard te voelen om contact op te nemen, want de verhouding van mijn vader was binnen de familie bekend. Als er geen reacties komen, vind ik dat heel jammer, maar dan kan ik dit hoofdstuk in elk geval afsluiten.”

Heeft u Jan Meems gekend of heeft u informatie die Rita Meems verder kan helpen in haar zoektocht? Neem dan contact op met de redactie van Eilanden-Nieuws via 0187 – 74 54 50 of redactie@eilandennieuws.nl.

Afbeelding

Uit de krant