Afbeelding
ingezonden mededeling

Gezond snacken met een airfryer?

Zakelijk Zakelijk nieuws 583 keer gelezen

De afgelopen jaren heeft de airfryer een flinke intrede gemaakt in de Nederlandse keukens. Zijn snacks uit een airfryer werkelijk gezonder? Wat kun je nog meer met dit apparaat? In dit artikel vertellen we meer over de airfryer en waar je op let bij het kopen van dit apparaat.

Minder vet met airfryer

Zo’n vette hap uit de frituurpan kunnen veel mensen wel waarderen. Maar de airfryer, die ook die lekkere frietjes en snacks kan bereiden, gebruikt liefst 70% minder vet voor de bereiding, zo komt uit wetenschappelijk onderzoek. In praktijk komt dit neer op zo’n 45 calorieën minder per 100 gram. Een portie friet bestaat uit circa 250 gram, waarmee je dus alleen al op de frietjes ruim 100 calorieën bespaart. Dat staat gelijk aan zo’n 15 tot 25 minuten wandelen, afhankelijk van je geslacht, leeftijd, lengte en lichaamsgewicht.

Verschillen tussen airfryers

De ene airfryer zal jouw friet en snacks krokanter bakken met weinig vet dan de andere airfryer. Dit hangt een beetje af van de technologieën die gebruikt zijn in het model. Zo maakt Philips bijvoorbeeld gebruik van Twin TurboStar technologie, wat leidt tot sneller bakresultaat, waarbij meer vet beter op de bodem van de bak wordt verzameld. Bij het kopen van een airfryer is het slim om verschillende modellen te vergelijken. Bijvoorbeeld op DeBeste.com, waar je snel de beste airfryer voor jouw gebruik kunt vinden middels benoemde voor- en nadelen, alsook specificaties per beste model.

Tips voor airfryers kiezen

Om alvast de belangrijkste punten samen te vatten voor het vinden van een airfryer die past bij je gebruik, geven we hier een aantal beknopte tips en factoren om op te letten.

Voorgeprogrammeerde programma’s: standaard zijn airfryers geschikt voor friet en snacks, maar velen hebben ook programma’s waarmee je zonder te klooien met de instellingen in een handomdraai kip, vis, vlees, groenten en zelfs taart bereidt.

Warmhouden en ontdooien: als je niet meteen wilt opdienen dan komt een warmhouden functie goed van pas. Daarnaast is een ontdooien functie handig als je eten direct vanuit de vriezer in de airfryer wilt doen.

Vaatwasserbestendig: het is handig als je niet aan de slag hoeft met handmatig afwassen, dus let er in dat geval op dat de losse onderdelen zoals het mandje en opvangbak vaatwasserbestendig zijn. Hier staan nog een aantal slimme tips over vaatwasser kopen voor het geval je er nog geen hebt maar er wel een aan wilt schaffen.

Accessoires: een taartvorm of een panververdeler (twee voedingsmiddelen tegelijkertijd bereiden), zijn voorbeelden van handige accessoires van een airfryer. Koop deze bij voorkeur direct in een combideal, omdat dat vaak voordeliger is dan later los aanschaffen.

Grootte: de grootte van airfryers wordt bepaald op basis van omvang, maar ook op de inhoud van het mandje. Als richtlijn kun je aanhouden dat een klein gezin tot 3 personen voldoende heeft aan een mandje van 1 kg. Een groter huishouden kiest liever voor minimaal een 1,2 kg mandje.

Wijntje nemen bij je maaltijd? Lees dan hier over de gezondheidsvoordelen van wijn.

Airfryers in de toekomst

De technologie staat niet stil en grote kans dat merken steeds blijven proberen om de effectiviteit van deze modellen te verbeteren. Om op deze manier nóg gezonder snacken mogelijk te maken, zonder afbreuk te doen aan de smaak. Bovendien zien we de populariteit van de airfryer niet alleen voor thuisgebruik toenemen. Zo werd onlangs in Eindhoven de eerste airfryer-friettent van Nederland geopend. Wie weet mogen we binnenkort ook wel zo’n hip tentje verwelkomen in Goeree-Overflakkee!

Uit de krant