Afbeelding

Het 77e Bachconcert in de Hervormde Kerk te Middelharnis

Algemeen 471 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Op zaterdagavond 26 februari hoopt Paul Kieviet voor de 77e keer een Bachconcert te geven in de Hervormde kerk te Middelharnis. Naast het grote Leeflang-orgel hoopt hij ook het Fama-koororgel te bespelen. De aanvang van het concert is 20.00 uur.

Het programma bevat een uitgekiende afwisseling composities van de grote meester, die de orgels optimaal tot hun recht laat komen.  Iedereen is welkom; de kerk biedt voldoende ruimte. Entree is gratis, vrije gift bij uitgang. 

De orgels
Het hoofdorgel staat in een lange lijn van voorgangers, die al sinds 1550 dienst hebben gedaan; door omstandigheden moesten deze steeds weer vervangen worden. Het huidige orgel werd na een brand in 1948 aangeschaft bij de firma Leeflang. Het orgel, dat nog steeds dienstdoet, heeft drie klavieren, 43 stemmen en 3200 pijpen.

Het koororgel van Fama en Raadgever komt niet van ver; in 2015 kocht de Hervormde Kerk het van de Gereformeerde Gemeente in Stad aan ‘t Haringvliet. Dit kon dankzij een gift van een gemeentelid. Op 13 november 2015 werd het na een grondige restauratie officieel in gebruik genomen als koororgel en kreeg het een definitieve plaats in het koor van de kerk. 

<Kader>
Paul Kieviet (1964) studeerde aan het Rotterdams Conservatorium orgel (docerend musicus en uitvoerend musicus), kerkmuziek en theorie der muziek. In 1985 won hij het Nationaal Orgelconcours in Leiden. Hij is organist in Middelharnis en Sommelsdijk, en bouwde een uitgebreide en bloeiende lespraktijk op. Aan Muziekgebouw Goeree-Overflakkee geeft hij muziektheorie. In zijn concertpraktijk nemen Bachs meesterwerken een centrale plaats in.

Uit de krant