De ballonnen verdwijnen en het het bord van Hofleverancier verschijnt bij Visser Meubelen (Foto: Wim van Vossen).
De ballonnen verdwijnen en het het bord van Hofleverancier verschijnt bij Visser Meubelen (Foto: Wim van Vossen).

Visser Meubelen is hofleverancier

Algemeen 621 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Feest bij Visser Meubelen in Sommelsdijk. Het 151 jaar oude familiebedrijf mag zich hofleverancier noemen. Gedeputeerde Willy de Zoete overhandigde de bijbehorende oorkonde maandagmiddag 14 februari aan Leo en Caroline Bezemer, de huidige eigenaren van Visser Meubelen.

Door Kees van Rixoort

Visser Meubelen is opgericht op 16 februari 1871. Herman Visser, een handelsman uit Blokzijl die de ‘mattenschipper’ werd genoemd, vestigde zich in Sommelsdijk en was de grondlegger. Na hem nam zijn zoon Gerard de zaak over en weer later zijn kleinzonen Herman en Gijs Visser, gevolgd door de familie Beeke en – vanaf 1998 – Leo en Caroline Bezemer.

Een begrip

“Kijken we 151 jaar terug, dan zien we een wereld van verschil. Enorm veel ontwikkelingen vonden plaats, op allerlei gebied: van de paard-en-wagen tot de elektrische en zelfsturende auto”, zei burgemeester Ada Grootenboer tijdens de feestelijke bijeenkomst. “Visser Meubelen is al jarenlang een begrip op Goeree-Overflakkee. Een bedrijf dat van grote betekenis is voor onze gemeente, met een klantenkring die regionaal, provinciaal, landelijk en zelfs een beetje internationaal is.”

De burgemeester complimenteerde het familiebedrijf ook met de stappen die zijn gezet op het gebied van duurzaamheid. Visser Meubelen heeft niet minder dan driehonderd zonnepanelen in gebruik en is al van het gas af. “Ik spreek mijn complimenten uit voor de manier waarop jullie invulling geven aan de bedrijfsvoering van Visser Meubelen”, kregen Leo en Caroline Bezemer te horen. “Het predicaat hofleverancier is een kroon op jullie werk. Van harte gelukgewenst. Jullie zullen de titel met trots dragen.”

Bloeiend bedrijf

Gedeputeerde Willy de Zoete had de eer de oorkonde te mogen overhandigen. Zij verving commissaris van de Koning Jaap Smit, die in quarantaine zat. “Ik kom graag op Goeree-Overflakkee”, zei ze. “Lekker weg uit de drukke Randstad. Hier is het heerlijk ruim. Ja, dat hebben we toch ook maar mooi in Zuid-Holland…”

Maar daar was het haar maandagmiddag laat uiteraard niet in de eerste plaats om te doen. “Ik vind het leuk om bij zo’n bedrijf te zijn. Een bedrijf van 151 jaar, dat is heel bijzonder. Vaak zijn predicaten voor bedrijven die honderd jaar bestaan, maar Visser Meubelen bestaat zelfs meer dan honderdvijftig jaar. Wat heeft dit bedrijf in al die jaren niet meegemaakt? De Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, die een echte brand was… Daarna is het bedrijf niet alleen blijven staan, maar tot bloei gekomen.”

Gedeputeerde De Zoete roemde familiebedrijven als Visser Meubelen, die degelijk zijn en geworteld in de samenleving. “Dit soort bedrijven zijn belangrijk voor de plek waar ze staan en voor de mensen die er werken en kunnen meedenken. Bij familiebedrijven gaat het om de menselijke maat, en dat is heel belangrijk. Als de oprichter zou kunnen zien wat Visser Meubelen geworden is, zou hij alleen maar trots zijn. Dit is een zaak om door een ringetje te halen.”

Niet automatisch

De bestuurder van de provincie Zuid-Holland deed vervolgens uit de doeken welke procedure voorafgaat aan het verkrijgen van het predicaat hofleverancier. “Je wordt dat niet automatisch als je honderd jaar bestaat. Eerst schrijft de burgemeester een brief aan de provincie. Die consulteert verschillende ministeries. Als die allemaal positief adviseren, zet de commissaris van de Koning alles op een rijtje. Uiteindelijk zet de Koning zelf de handtekening. Het is nooit een ambtenaar die dat doet, maar echt de Koning.”

Vervolgens overhandigde Willy de Zoete de ondertekende oorkonde aan de zichtbaar trotse Leo en Caroline Bezemer. “Daar hebben jullie vast nog wel een plaatsje voor. Ik wens jullie nog vele voorspoedige jaren”, aldus de gedeputeerde, die voordat de rondleiding door de meubelzaak begon ook nog samen met burgemeester Grootenboer een aantal ballonnen vrij baan gaf na een ferme knip met twee grote scharen. Allemaal ter verhoging van de feestvreugde, die eigenlijk vorig jaar had moeten plaatsvinden, maar door corona niet kon doorgaan.

Goeree-Overflakkee telt nu twee hofleveranciers. In 2017 ontving drogisterij Van Loon in Oude-Tonge het predicaat bij de viering van het 125-jarig bestaan.

Uit de krant